Szabad Ne Feledd

Szabad Ne Feledd

Csak Sermer Ádám hozhat valódi változást Budapesten

Interjú Szabadai Viktorral, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnökével

2019. május 22. - B3nc3

23000.jpg

A Szabad Ne Feledd Blog Szabadai Viktort, a Liberálisok budapesti vezetőjét kérdezte a fővárosi előválasztásról, a zuglói parkolási botrányról, valamint a párt önkormányzati választási stratégiájáról.


Múlt heti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy mind a baloldali pártok előválasztását megnyerő Karácsony Gergely, mind pedig az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róbert alkalmatlan főpolgármester-jelöltnek. Mire alapozza ezt a véleményét?

A Magyar Liberális Párt mikor megnevezte Sermer Ádámot, mint a párt főpolgármester-jelöltjét, egy olyan programot is bemutatott, amelyről meggyőződésünk, hogy Budapest javát szolgálná a következő önkormányzati ciklusban. Egy liberális, a XXI. századi változásokra megfelelő válaszokat adó, a szolidaritásra és a tiszta, szabad piacra egyaránt hangsúlyt fektető programot.
Láthatóan a többi ellenzéki jelölt rendre szembemegy a Liberálisok által vallott értékekkel.
Puzsér Róbert elfogadhatatlan stílusban szórólapokon gyalázza azokat a polgármester-jelölteket, akikkel megválasztása esetén majd együtt kellene működnie. Nem beszélve arról, hogy a Liberálisok az egyetlen párt, amely nem ült fel a ma oly’ népszerű politikai divathullámra, azaz a Jobbik behozatalára a demokratikus oldalra. Meggyőződésünk, hogy a Jobbik értékrendje fikarcnyit sem, csakis a kommunikációja változott. Éppen ezért érthetetlen és elfogadhatatlan számunkra az is, hogy a Momentum EP-listavezetője, Cseh Katalin a napokban büszkén kampányolt Vona Gáborral, a Jobbik korábbi elnökével, miközben éppen az európai liberális pártok frakciójába (ALDE, melynek mi is tagjai vagyunk) szeretne helyet foglalni bejutás esetén. Puzsér pedig nem csak közös kampányfotót készít, de ennek a szélsőjobboldali pártnak, a Jobbiknak is a jelöltje, én viszont úgy gondolom, aki a Jobbikkal akarja leváltani a Fideszt, az nem egy jobb várost, nem egy jobb országot akar, kizárólag magának akar jót.

És Karácsony Gergely?

Karácsony Gergellyel szemben alapvető kérdésekben van súlyos nézeteltérésünk. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy állítása szerint tudomása volt arról: az MSZP és a Fidesz sötét háttéralkujának köszönhető, hogy a zuglóiak számára egy borzalmasan hátrányos parkoltatási szerződést kellett megkötnie polgármesterként, de 2 évig néma hallgatásban szemlélte az Fidesz-MSZP pénzszivattyút. Aztán mikor már ráégett a botrány, előállt azzal a javaslattal, hogy az önkormányzat saját maga végezze a parkoltatást saját cégén keresztül. Érti, ugye? Az a svihákhad, aki megszavazta a zuglói pénzszivattyút, majd hozzon létre egy saját intézményt, hogy már közbeszerzéseket se kelljen kiírni, minden házon belül történhessen a színfalak mögött.
Megjegyzem, nem véletlen, hogy már a Közbeszerzési Döntőbizottság is nagyon kemény büntetéssel sújtotta Zuglót a kifizetési gyakorlata miatt.

A Liberálisok nem újabb és újabb önkormányzati cégek létrehozásában látják a jövőt.
Ha valóban a korrupció ellenszerét keressük, azt a nyílt, átlátható, minden elemében számon kérhető, a szabadpiacra alapuló működési rendszerben fogjuk megtalálni.
Mondom még egyszer, ha valóban a korrupció ellenszerét keressük, és nem a különböző politikai érdekcsoportok kívánalmainak akarunk megfelelni.

karacsony_gergely.jpg

Miben tud alternatívát nyújtani a Magyar Liberális Párt a fővárosi ellenzéki szavazók számára? Miért tartja jobb jelöltnek Sermer Ádámot, a Liberálisok főpolgármester-jelöltjét a másik két ellenzéki kihívónál?

Sermer Ádám programjának a lényege, hogy a főváros vezetését hozzá kell igazítani a budapesti polgárok életviteléhez, mindennapjaihoz és világnézetéhez. A fővárosnak egy modern, 21. századi, környezettudatos, emberséges, toleráns, szabad európai várossá kell válnia. A Polgári Budapest program három főpilléren keresztül mutat alternatívát egy ilyen típusú városvezetésre. A Nagy Budapest pillér lényege, hogy a mindennapi tapasztalatok alapján egységesíteni kellene a belvárosi területeket az érintett kerületek bevonásával, így létrehozva egy úgynevezett City-t, valamint megadni a lehetőséget a külső kerületeknek, hogy az agglomeráció felé kiterjeszthessék Budapest határait. Így lehetőség nyílna többek között a parkolási anomáliák, a hulladékgazdálkodási nehézségek, vagy akár a közbiztonság jelenlegi problémáinak áthidalására. A Közvetlen Budapest pillér lényege, hogy az érintetteket, azaz a budapesti polgárokat minél több döntésbe vonjuk be, a helyi népszavazások feltételeit drasztikuson könnyítsük meg, és terjesszük ki jelenleg még nem működő területekre is, és minél több helyi népszavazáson keresztül mérjük fel a valós igényeket. Arról szól, hogy a budapesti városvezetés ne féljen a lakók véleményétől, hanem tegye minél könnyebbé és rendszeresebbé azok tisztázását. A Modern, vagy Digitális Budapest pillér pedig arról szól, hogy ne féljünk a 21. századi innovációtól, ösztönözzük a modern, megosztáson alapuló megoldásokat, a digitalizációt minden területen, a környezettudatosságot, ne próbáljuk a fővárost elszeparálni a modern kor vívmányaitól.

A Polgári Budapest program pártszimpátiától függetlenül minden fővárosi polgár érdekeit szolgálja, és nem taktikai, elvtelen alapokra épül. Meggyőződésem, hogy mind a főpolgármester-jelöltünk, mind a programja egy lehetőség a jelenlegi rendszerből való kilépésre. Egy esély, hogy egyszerre szakítsunk a jelenlegi állampárti helytartó által üzemeltetett, és kizárólag a Fidesz érdekeit szem előtt tartó rendszerrel, a vele sokszor szorosan összefonódott ellenzéki szereplőkkel, és hogy elvi, tartalmi alapon elhatárolódjunk a szélsőjobboldali politikától. Budapestnek nem kell több Tarlós-ciklus, nem kell egy Jobbik-jelölt, és nem kell egy Fidesz-baloldali paktumokat maszatoló, taktikázgató polgármester. Budapestnek érdemi, tartalmi alapú változás kell, és erre a jelenleg ismert főpolgármester-jelöltek közül egyedül Sermer Ádámnak, és a Polgári Budapest programjának lehet esélye.

img_20181107_104417.jpg

„Karácsony Gergely tévedése” címmel írt publicisztikát a zuglói parkolási botrányról. A szövevényes XIV. kerületi ügyben Karácsony Gergely polgármester szerint a parkolásüzemeltetés terén Fidesz-MSZP háttérmegállapodás köttetett, amely súlyos anyagi károkat okozott a helyi önkormányzatnak. Az ügyben áprilisban Ön is tartott sajtótájékoztatót, amelyben független vizsgálóbizottság felállítását sürgette. Hol tart most az ügy?

A javaslatunk az volt, hogy olyan személyek lehessenek kizárólag a tagjai a zuglói parkolási-botrányt vizsgáló bizottságnak, akik annak idején nem szavazták meg a szerződéskötéseket. Ha azok vizsgálják, akik megszavazták, borítékolható, hogy csakis saját felelősségre vonásuk ellen dolgoznak majd.  Megpróbálják majd a károkat elbagatellizálni, sőt már most hallani olyan hangokat, hogy ez a rendszer tulajdonképpen még jó is. Maga Karácsony Gergely is össze-vissza beszélt már ebben az ügyben, egyszer sötét háttéralkukról, másszor - politikai szövetségesei fogságában vergődve - olyanokat állít, hogy már majdhogynem a legnyereségesebb rendszer van Zuglóban minden túlárazás, túlszámlázás ellenére.

 

Elképzelhetőnek tartja, hogy nem csak Zuglóban, de más fővárosi kerületekben is a háttérben, „suba alatt” együttműködnek a szocialisták illetve akár más ellenzéki pártok is a kormánypártokkal a XIV. kerületihez hasonló módon?

Az iménti kérdésében említett cikkemben Mikszáth Kálmán Két választás Magyarországon c. művéből idéztem. Ott Mikszáth egy nagyon pontos leírást adja a politikai sviháknak. És azt is megírja, a svihák legnagyobb ellensége a napfény.
A Magyar Liberális Párt éppen ezért a napfény pártján áll. Az átláthatóság, a nyomon követhetőség és a döntésekért vállalt felelősség pártján.
Ma sem tudjuk például, milyen háttéralkuk eredményeként állt ki Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti vezetője, hogy bejelentse, kik az ellenzéki oldal ún. “esélyes polgármester-jelöltjei” a fővárosi kerületekben. Hogyan kerülhetnek olyan emberek ellenzéki polgármester-jelöltként olyan kerületekbe, amelyekhez semmilyen kötődésük nincs. Az ellenzéki oldal mandátumbrókerei működésbe léptek és a beszűkült ellenzéki pozíciókat elosztották maguk között.
Nem véletlen, hogy már másnap a XX. kerület független polgármestere, Szabados Ákos elhatárolódott Molnárék agresszív nyomulásától.

images.jpg

Az Azonnali.hu hírportálnak adott interjújában bejelentette, hogy az V. kerületben fog indulni polgármester-jelöltként. Miért nem tudják a Liberálisok támogatni a Belvárosban Tüttő Katát, az MSZP jelöltjét?


A választóknak elképzelése sincs, milyen háttéralkuk hatására ejtőernyőzték Tüttő Katát az V. kerületbe, hiszen eddigi politikai tevékenysége végig a XII. kerülethez kötötték, ami a város egy teljesen másik pontja. Ahogy említettem, erős a gyanúja annak, hogy itt is a baloldali politikai adok-veszek eredménye lehet az ő megjelenése.
Emlékezzünk vissza: 2018-ban az országgyűlési választásokon ebben a kerületben fölényes győzelmet aratott Csárdi Antal, az ellenzék jelöltje. Ehhez két hónappal később egy időközi önkormányzati választáson a Fidesz ismét kétharmados győzelmet aratott.
Hogy miért? Nagyon egyszerű a magyarázat. A választó, ha nem is látja, de érzi a svihákok jelenlétét.A svihákságot büntették az ellenzék választói a távolmaradásukkal. Az ellenzéki egyeztetésen az MSZP egyik képviselője egyszer csak előállt egy olyan jelölttel, akiről soha senki nem tudott semmit. Állítólag bekopogott az MSZP-hez. De hetekig még a nevét sem voltak hajlandók elárulni, soha egyetlen egyeztetésen meg nem jelent, azt sem tudhattuk létezik-e egyáltalán. Így akarták megszavaztatni a többi ellenzéki párt jelenlévő képviselőjével titkos jelöltjüket. El is fogadták, ki-ki elkérve a maga árát, egy-egy bizottsági helyért, vagy viszont-támogatásért cserébe. Az ember úgy érezhette magát, mint az agrabai vásárban, minden eladó és gátlások nélkül bármi elcserélhető bármire.
Mikor Sermer Ádámmal jeleztük, hogy ez az egész működés nekünk így nem elfogadható, azzal vágtak vissza, hogy ha nem állunk be a sorba, akkor majd megint számolhatunk azzal, hogy mi leszünk “az ellenzéki oldal árulói”.
Meggyőződésem, hogy ennek politikának nincs szüksége árulókra, ez saját magát árulja el folyamatosan.
Na, ebben biztosan nem veszünk részt többet.

Az a tény már korábban napvilágot látott, hogy a Liberálisok a XV. kerületben a demokratikus ellenzéki összefogás részeseként indulnak. Vannak-e még olyan kerületek, ahol elképzelhető a közös indulás a többi ellenzéki párttal, illetve melyek azok a kerületek az V. kerületen kívül, ahol minden bizonnyal önállóan méretik meg magukat a Magyar Liberális Párt jelöltjei?

A XV. kerület vezetőivel, korábban Hajdu Lászlóval és most Németh Angélával is nagyon jó együttműködést alakított ki Matlák Gábor és Vékás Sándor, a helyi képviselő-testület két liberális tagja. Ezen a jó együttműködésen nem szeretnénk változtatni, továbbra is azon dolgozunk, hogy ősztől Németh Angéla polgármesterként folytathassa kitűnő munkáját. Az ő személye a garancia arra, hogy az elmúlt években tapasztalt emberséges, lelkiismeretes, elkötelezett lokálpatrióta szemlélet uralja a kerület vezetését.

 

Szabad Ne Feledd Blog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnefeledd.blog.hu/api/trackback/id/tr5814847274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spoc 2019.05.22. 17:21:01

Hát ha olyan főpolgárnestert akarnak, aki rendeletekkel kormányozna, rajta
süti beállítások módosítása