Szabad Ne Feledd

Szabad Ne Feledd

Dudás Milán: Merre van az arra a marihuána legalizálása terén?

2019. május 01. - dudásmilán

Mielőtt belekezdenék a Legalizálj mozgalom és kampány jelenlegi helyzetének és létjogosultságának taglalásába a magyar társadalmon belül,  meg kell köszönjem azoknak az embereknek az eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkáját, akik bármilyen formában is hozzátettek Magyarországon a kannabisz legalizálásának az eléréséhez akár gyógyászati, rekreációs és spirituális szinten. Hiszen egy igazi szélmalomharcnak tűnik ez a cél mind a belső és a külső szemlélőnek is, pedig a világon jelenleg is zajló pozitív drogpolitikai reformok változása, előbb vagy utóbb itt is éreztetni fogja hatását. A szele már itt van. Kérdés, hogy vitorláink befogják vagy ezt is veszni hagyjuk és nem élünk szabadságjogaink többrétű érvényesítésével.

legalizalj.jpg

A tavalyi évet nagyszerűen zártuk, sikerült aktivizálnunk az országos mozgalmat, ami mára már egy jól működő civil hálózati rendszer, ami folyamatosan bővül. Idén országos bemutató előadásokon fogjuk bemutatni, hogy miért értelmetlen a félelem egy növénytől és annak felhasználóitól.

Mennyire abszurd, hogy egy olyan ártalmatlan növényt (gyógynövényt) tiltanak, ami a természetben megtalálható. Sajnos ártalmassá az ember vagy inkább az emberi természet tette. Olyan jogfosztást követtek el pusztán anyagi profit orientáltságból és üzleti stratégiai megfontolásból, ami rányomta a bűn bélyegét eme növényre és annak használóira. Azért itt megjegyezném, hogy a kender, cannabis, kannabisz szinte egyidős az emberiséggel, de megkockáztatom, hogy a növény őse előbb volt jelen a bolygón, mint mi. Ősidők óta felhasználjuk ezt a növényt ipari, gyógyászati, rekreációs és spirituális-vallási területeken. Számos országban adták már vissza az embereknek azt a szabadságjogot, hogy maguk rendelkezhessenek a kannabisz használatának döntési jogával.

A feladat

A végleges cél a teljes legalizáció lenne, de ehhez lépcsőfokok vezetnek főleg egy olyan társadalomban, mint a magyar. Rengeteg különféle változatát megfigyelhetjük a legalizációnak a világban. Hazánkban a legcélravezetőbben a "lépésről lépésre" program működhet. Ez dióhéjban annyit tesz, hogy elsőnek legalizálni kell a gyógyászati kannabiszt (annak kutatását, alkalmazását az adott területeken és annak termesztését) és közben dekriminalizálni a rekreációs és spirituális felhasználást, mindeközben pedig engedélyezni otthoni 3-5 tő növény tartását.

Mit is értünk a gyógyászati legalizálás alatt?

A CBD (nem pszichoaktív) amit már lehet kutatni és használni is viszont a THC (pszichoaktív) az az összetevője a növénynek amely az eddigi kutatások alapján, például a rák esetében autofágiára (önmegsemmisítésre) kényszeríti a beteg sejtet így megakadályozva a rák terjedését (természetesen nem csodaszer, nem minden típusnál működik), de hatékonyabb a CBD-nél, ami lényegében csak a növekedését gátolja meg a rákos sejtnek. Természetesen nem csak ebből a két összetveő molekulából áll a növény, számos vegyület található benne, amiket kutatni és meg kell ismerni.

Az, hogy a méltóságteljes kezelés és a gyógyulás lehetőségét megtagadja a jelenlegi magyar kormány a magyar polgároktól az lényegében megfelel a tudatos és vagy tudatlanságból fakadó nettó ”népirtásnak”.
palcamanfull_kesz4b_2019.jpg
Miért legalizáljunk vagy van ennél égetőbb problémája nincs is az átlag magyarnak?

Legtöbbször ezt a választ kapja az ember, hogy van nagyobb problémája is a magyarnak, mint a fű legalizálása. Na igen csakhogy a legalizációval és a dekriminalizációval rengeteg probléma orvosolható és vagy olyan folyamat indítható el, amellyel csak nyerhet a magyar társadalom.

Érdekesnek tartom, hogy sokan még mindig keverik a heroinnal és úgy vélekednek róla, ha ”rászoknak” akkor lopnak, gyilkolnak érte. Nincsenek tisztában vele, hogy a jelenlegi helyzet az, ami ezt idézi elő, hiszen előbb utóbb a díler beajánl más szert is a fogyasztónak, ezen a legalizáció változtatna. A jelenlegi helyzetben nem tudhatja a felhasználó, hogy ténylegesen csak szárított kannabisz-növény virágzatát fogyasztja-e el.

A feketepiac igen kicsi szegmensében fordul csak elő, hogy a vásárló/fogyasztó tudja mi az, amit egyáltalán fogyaszt. Sokszor a díler sem tudja megmondani, hogy indica vagy sativa domináns a portékája, nem hogy annak törzsének nevét vagy típusát tudná. A legális kereskedelemmel vagy az engedélyezett szociális klubrendszerrel ezek megszűnnének így a felhasználó tudatában lenne minden információnak az adott növényről.

Azt is vegyük figyelembe, hogy a termesztő gyakran csak megbízást végez és nem ő a torta dísze, hiszen csak egy szelet, mint ahogyan a díler is vagy a dílerek is.

Természetesen jelenleg is vannak a feketepiacon olyan tisztességes és tudatos termesztők/dílerek akik nem csapják fel az árut, az 1.0 az 1.0 gramm, csak füvet terítenek és, ha el nem is ítélik a szintetikus drogokat, de nem szándékoznak piacra lépni ilyen portékákkal. Ők mondhatni támogatói a legalizációnak és a dekriminalizációnak is. És ötletük is lenne arra, hogy miként fehéredjen ki a piac. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy persze tiszta legális profithoz szeretnének jutni és így tovább. Ezek között a termesztők között vannak azok is, akik THC-ban magas kannabisz olajat készítenek illegálisan a törvény elöl rejtőzve, gyógyászatilag rászoruló beteg embereknek.

A magyar társadalomnak fel kell nőnie a feladathoz, de ehhez meg kell tenni azt a bizonyos lépést. Az alkohollal is csak amiatt van problémánk, mert szinte öröklődnek a társadalmi berögződések a családokban. Nincs, aki az asztalra csapna, hogy elég, mostantól tudatosabban élünk stb… A jelenlegi uszító és riogató, gyűlöletkeltő propaganda helyett lehetnének valódi problémákkal foglalkozó kormányreklámok. Teszem fel miért jobb vagy lesz jobb, ha nem szemetelek vagy, ha tudatosan odafigyelek az alkoholfogyasztásomra, táplálkozásomra vagy a sportos életvitel előnyeire és így tovább...

A következő érthető példát csak azért írom, hogy legyen mibe belekötni. Ugyanis a havi 3-4 alakalommal kannabiszt használni teljesen normális (igazából itt még nem is rekreációs felhasználásról beszélünk inkább öngyógyászati vagy spirituális használatról), bár ott már beszélhetünk mentális ”függőségről” főleg, ha ez egy bevett ”rituálé” szerint zajlik. De akkor mi a napi sör a munka után, ha nem függőség?

Mindemellett nagyon fontos a megfelelő tájékoztatás és a megelőzés olyan formája, mely nem azzal indít, hogy ez rossz, ezt ne tedd. Ismerjük a tagadás és a tiltás törvényét és törvényeit, lényegében nem működnek.

kender2c3_2019b2.jpg

A legalizáció előnyei 

Említenék pár dolgot, ami előnye a legalizációnak.

Felügyelhetőbbé és felszámolhatóvá válik a dizájner és a műfű piac, hiszen specifikusan arra összpontosíthatnak a rendfenntartó szervek.

A legális kannabisz nem csak munkahelyeket teremt, de innovációs motorként is hat. Plusz adóbevételt az államnak, amit olyan területeken lehet szétosztani ahová a rengeteg "létfontosságú" stadion, kisvasút, "állami magáncégek" kartelezése miatt nem jut.

Maga a jog, hogy élhet vele az egyén, ha szeretne, már egy plusz szabadság érzetet ad az állampolgárnak, ami társadalmilag pozitív irányban billenti a szabadságjogokat hazánkban.

Megszabadulnának a felhasználók a bűnöző, drogos, füves stb… stigmáktól.

Záró gondolatok

Sem a Legalizálj! mozgalom és kampány, sem a Magyar Liberális Párt nem engedhet abból, hogy az orvosi kannabisz legális legyen, de abból sem, hogy minimum a kannabisz dekriminalizálva legyen hazánkban.

Amennyiben szeretnénk visszaszorítani a bűnözést és kifehéríteni ezt a gazdasági szegmenst, akkor ennél tovább kell menni. Engedni kell az otthoni termesztést a szociális ellátó klubok kialakítását és felügyelt/ellenőrzött termesztőket és árusítóhelyeket kell létrehozni. Ugyanazon besorolást kell kapnia a kannabisznak és ezen belül a THC-nak, mint a dohánynak vagy az alkoholnak. Utóbbi kettővel ellentétben a kannabiszhoz csakis 21. életévét betöltött magyar állampolgár juthasson hozzá, itt kivételt képez az orvosi/gyógyászati páciensek kannabisz használata.

 

Dudás Milán
a szerző a Magyarország Legalizál mozgalom aktivistája,
a Liberálisok tápiósági csoportjának elnöke

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnefeledd.blog.hu/api/trackback/id/tr6214797542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.02. 19:03:30

Azonban a nép legalizálás helyett súlyos börtönbüntetést tervez, visszaesőknek pedig halálbüntetést.

Wildhunt 2019.05.02. 20:16:08

@valaki nagyon más: valami okból elég kicsi a metszete azok halmazainak, akik mind a fegyverek, mind a drogok legalizálását támogatják.

Khonsu 2019.05.02. 20:33:06

Majd akkor lesz legalizálva, amikor a NER-ben rájönnek, hogy ezen rengeteg pénzt lehetne keresni, és szépen kiosztják a termelői/forgalmazói jogokat a haveroknak.

darlacko 2019.05.02. 20:58:13

@Wildhunt: Itt vagyok mindjárt én!
Aki abban hisz, hogy az államnak nem kellene indokolatlanul beleugatni az emberek életébe, az simán belátja, hogy a droglegalizáció és a fegyvertartás szabadsága ugyanannak a szabadságnak a része.
Amerikában simán megfér egymás mellett a fegyvertartás szabadsága és a kannabisz legalizációja.

@Khonsu: Valóban, Magyarországon ha legális is lenne a kannabisz, akkor is mutyizásba fulladna először. Szerencsére ez egy növény, amit évezredek óta termeszt és fogyaszt az emberiség.

darlacko 2019.05.02. 21:00:37

@darlacko: És ez a növény elég sok helyen megterem.

A NER-nek nincs baja a legdurvább drogokkal, az alkohollal (pálinkafőzés) és a dohánnyal (nemzeti mutyiboltok). Egyedül azon gondolkodnak még a fiúk, hogy hogy lehet a kannabiszból kizárólag számukra profitot hozó biziniszt csinálni.

darlacko 2019.05.02. 21:04:04

@valaki nagyon más: A cseheknél sokkal szabadabb a fegyvertartás és a kannabisz is dekriminalizálva van. Nincs ebben semmi trükk, a csehek nem véletlenül élnek jobban, mint a magyarok. Mindent jobban csinálnak a rendszerváltás óta, a privatizációtól kezdve az oktatásig és iparfejlesztésig.

darlacko 2019.05.02. 21:06:50

@MAXVAL bircaman közíró: a nép jó része alkoholmámorban és cigarettától elsárgult ujjakkal vegetál, saját maguk felett mondanak ki halálos ítéletet

A rasztafariánus vallás szentsége a kannabisz, szerintem ezen a vonalon is el lehet indulni. A keresztények az alkoholt, bort tolják, a rasztafariánusok meg a kannabiszt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.02. 21:08:52

engem nem zavarna a legalizalas.
de akkor a designer drogokat viszont soporjek el, le, ki...mondjuk ezt most is megtehetnék...

Wildhunt 2019.05.02. 22:57:00

@FILTOL: felesleges. Kb. Csak annyit kell a legalizálás mellé tenni, hogy a drogfogyasztás "mellékhatásait" az egészségpénztár nem fedezi. Tessék saját zsebből kinyírni magát mindenkinek.

Vaki Vaki 2019.05.03. 10:51:31

@Wildhunt: Ez jogos, de akkor tegyük teljesen rendbe a dolgokat és a dohányzás és alkohol hatásait se fizesse a biztosítás, valamint a mozgáshiány és elhízás, de ugyanígy a túlhajszolt sport különösen az extrám sportok hatásait sem.
Ahol komoly egészségbiztosító pénztárak vannak ott ezeket a hatásokat felárakként kezelik, az egészséges életmódot vagy a rendszeres szűrésen részvételt pedig kedvezményként.

Rendbe lehet tenni ezt, de ahhoz konolyan át kellene gondolni és dolgozni érte.

Mert enélkül a te hozzászólásod is csak populizmus :)

Wildhunt 2019.05.03. 11:05:08

@Vaki Vaki: ezzel teljesen egyetértek. Ahogy én csinálnám: teljes drogliberalizáció, de a következményeket a használó fizeti, plusz a drogok hatása alatt elkövetett törvényszegések büntetése 3x szorzóval indul.
Szabad fegyvertartás, de ha ellopják, a fegyver árának 2-5x-öse bírság, bejelentés elmulasztása esetén ha a fegyverrel bűncselekményt követnek el, a tulajdonos ugyanazt a büntetést kapja, mint az elkövető.
A dolgokba beleveszek mindent a sörtől a crack-ig, a fegyverbe a vadászkéstől a gépágyúig.

darlacko 2019.05.03. 12:29:41

@Wildhunt: A dohányzás és alkohol évente több tízezer ember halálát, rokkantságát, erőszakos bűncselekményeket, széthullott családokat, mindenféle társadalmi problémát okoz. Egy alkoholt fogyasztó férfi veri a gyerekét, a feleségét. Ezzel szemben a kannabisz fogyasztója legfeljebb jobban aggódik a kelleténél és hosszan megöleli a gyerekeit iskolába indulás előtt.
Kannabiszt is lehet cigiben fogyasztani, de a mai hibridek esetén két szívás a füstből már örömpályára, lelazult pályára, kreatív pályára állítja az embert, így kannabisz esetén nem kell óránként egy szálat elszívni, mint dohányból. Mert a dohány valójában a függőség kialakulása után semmit nem ad már, csak azért szívja az ember, hogy ne legyen rossz neki. Kannabiszt évek óta használók is csak azért szívják, mert nekik ad egy életminőségbeli pluszt. Mert se nem addiktív, se nem káros.

darlacko 2019.05.03. 12:36:21

@Wildhunt: ha ellopják a fegyvert... Ja ha ellopják a kocsidat, azzal belehajtanak a szembejövőbe, akkor téged is csukjanak le életfogytiglanra... Ember, hol élsz te? A kevés szerencsés fegyvertartó amúgy ma is szigorú szabályok szerint kezelheti a fegyvereiket Magyarországon. A rendőrség mondjuk szúrópróbaszerűen felbukkan a vadászok és sportlövők lakcímén és ellenőrzik, hogy zárt széfben, a lőszerektől elkülönítve tartják-e a fegyvert. Tehát folyamatos hatósági zaklatás van, ami csak a kommunista múlt fegyverfóbiájára vezethető vissza.
Ilyen Amerikában mondjuk nincs.

Wildhunt 2019.05.03. 13:25:56

@darlacko: nő a szúrópróbaszerűen ellenőrzés nettó hülyeség, de próbálj meg olvasni: ha nem jelented.

Wildhunt 2019.05.03. 13:27:13

@darlacko: vagyis közted meg a kannabiszt tiltók között annyi a különbség, hogy te mást tiltanál be

Spili 2019.10.05. 00:25:09

Milyen jó ötlet a legalizálás. Érvelnek azzal, hogy kevesebb lenne a probléma a zsarukkal. Nem lenne annyi a bűnözés, stb.. EGYSZER MÁR VOLT HASONLÓ!!! Amikor Böszme elvtársék 10 000 -ről felemelték 50 000 -re a szabálysértés és a bűncselekmény közötti határt. Bizony kevesebb lett , DE CSAK A ZSARUK ÉS A BÍRÁK DOLGA, DE A BŰNÖZÉS NÖVEKEDETT !!!!
süti beállítások módosítása