Szabad Ne Feledd

Szabad Ne Feledd

Bősz Anett: Az ellenzék nagy esélye, vagy csak egy múló pillanat?

2019. január 24. - Bősz Anett

Politikusnak lenni hosszú távú projekt. Aki úgy hiszi, itt sprintelni kell, az ezredik méternél elfogy az ereje, és az addig maga mögött hagyottak mind megelőzik majd. Orbánékat elverni maratoni távon lehet, rossz talajviszonyokkal, hóval, sárral, esővel, sérülésekkel, gödrökkel még a célszalag előtt is. Ha valamit most el kell döntenünk, akkor az nem más, mint hogy ezt mind megértjük, és nem durrogtatjuk el azokat a petárdákat, amiknek nagyobb a füstje, mint a lángja, egészen kevés idő alatt. Beleunt már ezekbe a magyar társadalom, és nekik – akiknek nem hivatali kötelességük nap mint nap újraépíteni a hitüket – is érezniük kell, hogy van értelme csatlakozni az ellenálláshoz. Rég nem látott esély ez, de egyelőre eljátszani is lehet. Vélemény.

A társadalom változásra váró tagjai évek óta folyamatosan csalódnak az ellenzékben, aminek még egyszer utoljára bizalmat szavaztak, aztán meg még egyszer utoljára, aztán még egyszer, az utolsó utáni esetben, és – magam is alig hittem – még egyszer, az utolsó utánit követően is. Most, pár hét leforgása alatt nem várhatjuk, hogy a rég elveszett bizalom azonnal helyreálljon. Amikor az ember életmódot vált, nem érdemes két nap múlva mérlegre állni és centit ragadni, hogy vajon mennyit nőtt a bicepsze és mennyit karcsúsodott a dereka – ennyi idő alatt nem lesz eredmény semmiből.

Ha nem élünk a pillanattal, marad a messiásvárás az egyik oldalon, önjelölt messiások a másik oldalon – jó játék, csak épp nem vezet semmire. Miért is jöjjön ki valaki az utcára, aki örül, hogy él, hogy elég a pénze hó végéig, és hogy talán még a gyerekkel is volt ideje foglalkozni az átlagos 6 percnél többet egy nap. (A magyar gyerekekre ennyi jut egy felmérés alapján.)

A turáni átok

A fentiek fényében az, hogy az emberek ütik, akit ének, nem meglepő. Kikezdik azt, akit felelősnek vélnek a nyomorúságért. Azért, hogy nem tudta megakadályozni, hogy az évszázados balszerencse ismét újratermelje magát, itt, a Kárpát-medence száz évvel ezelőtt összezsugorodott kis országában. Maradt már megint a bizonytalan, ám annál stabilabb érzet: négyévente despotát választunk, és csak az tesz köztünk különbséget, hogy inkább Kádár vagy Horthy árvái vagyunk-e. Nem szívderítő kép, de nagy százalékban igaz. Akire meg nem, az nézegeti, hogy mi végre ez a kényelmetlenség itthon, amíg fel nem ül egy tetszőleges nyugat-európai város felé tartó vonatra, két akkora csomaggal, amiért túl sokat kellett volna fizetnie a fapados repülőn.

jogallam.jpgA rendszerváltás után következő mindenkori vezetés elenyésző hányadának állt egyáltalán szándékában, hogy legalább megkísérelje elmondani a magyaroknak, mit is jelent a piacgazdaság, a jogállam és a demokratikus intézményrendszer hármas fogata. Hogy az emberi méltóság, az alapvető jogok és az egyén kiteljesedésének három testőre kéz a kézben járnak. Kijátszhatatlanok egymás ellen, és csak együtt képesek ellátni a feladatot, hogy olyan gazdasági rendszert teremtsenek, amelyben még a szegényebbeknek is jobb egy picit, hogy olyan választásokat rendezzenek, ahol a csalás lehetősége kizárt – és ki-ki csak a saját marhaságát látja visszatükröződni a nemzeti parlamentben, nem pedig trükkök sorozatát –, végül pedig, hogy az intézményrendszer gondoskodjon a jogegyenlőségről, legyen szó bárki ember fiáról.

Ugyanígy nagyítóval kell keresni azt a kormányzatot, amely a szabadság és a felelősségvállalás kettőséről értekezett volna. Emiatt van olyan nehéz dolgunk, amikor egy kormány az emlegetett hármas fogat egységét és stabilitását veszélyezteti, nem beszélve arról, hogy a veszélyforrás elleni fellépésnek is kevés történelmi hagyománya van itthon.

Talán most

Az alapvető, mély problémák fennmaradtak, de a felszín elkezdett olvadni. Az ellenzék más arcát mutatta, mint eddig. Ezrek voltak, akik nem ijedtek meg a hidegtől. Nem számított, hogy adventi időszak van, és ilyenkor már az ünnepekre készülünk, nem számított, hogy nem egy olyan társadalmi csoport érdekei sérültek, amely olyan nagyon könnyedén utcára vonul megmutatni az arcát (még a minap is kaptam olyan üzenetet egy tüntetésen, hogy „Anett, drága, kijöttünk, de túl sok a kamera. Élőben nézünk benneteket! Hajrá!”)

Ez az a monolit tömb, amelynek nekiugrottak több ezres tömegek, nem eresztve az ügyet, hitet kovácsolva a társaikba, időt kerítve arra, hogy megkíséreljék, amit eddig nem: tömegtüntetést szervezzenek. A rabszolgatörvényekből indult, de mindenki számára többről szólt már az elején.

index.jpgMinden bizonnyal életünk legdrágább fényképei készültek rólunk a Parlamentben azon a napon, amikor gombnyomás helyett a fütyülést választottuk. De sosem láttam még ilyen felszabadultnak ezt a társaságot. Aztán, amikor már felmerült, hogy mégis mi a jó fenének mászkál ez a néhány ezer ember tetszőleges útvonalon, Budapest utcáin, rendőri kísérettel, néha oda-vissza a Kossuth tér és a Hősök tere között, egyszer csak átengedett a rendőrsorfal a Kunigunda utcában. Az azóta csak Jedi-kártyának becézett képviselői igazolvány végre nem vörös posztó volt az ellenzéki szavazók szemében, hanem jól használható eszköz arra, hogy végre a tömeg meghosszabbított karjaiként, lábaiként működhessünk. Hogy bemehessünk oda, ahová nincs belépés. Hogy személyesen becsmérelhessünk szabadságjogokat lábbal tipró pozícionáriusokat, akiknek a tömeg az arcába akarja mondani, hogy „menjetek a p…....-ba!”

Egy abszurd éjszaka és annak tartozékai

Ott mutatta meg igazán magát a NER, és a rendszer ellenzéke is. Háromféle biztonsági szolgálat, különböző fegyverzettel, különféle jogosultságokkal és más-más parancsnoksággal. Mi meg, mindenféle futó- és túraruhában (hiszen tüntetésről jöttünk, a mínusz 8 fokból), elkezdtük MTVA-s munkatársak arcába belenyomakodva követelni a tüntetők által követelt öt pontot, no meg azt: bűn, amit tesznek. Mindközben elindult az összekovácsolódásunk. Amikor MSZP-s, DK-s, LMP-s, párbeszédes, jobbikos, független és liberális képviselők adják oda a maradék aprópénzüket egymásnak az automatánál álló sorban, hogy legyen néhány közös sósmogyoró és keksz az éjszaka hátralevő részére, amit bent töltünk majd, alapvetően átformálja a viszonyokat. (Ez azóta is érződik a tüntetéseket és egyéb közös akciókat megelőző egyeztetéseken!)

mtva_kepviselok.jpgBalról: Kepli Lajos, Varga-Damm Andrea, Bősz Anett, Ungár Péter, Kunhalmi Ágnes, Varju László, Szél Bernadett, Székely Sándor, Hadházy Ákos, Vadai Ágnes, Szanyi Tibor, Bana Tibor, Ujhelyi István

Fogalmunk sem volt akkor még, hogy Horgas Péter, a Főnix Mozgalom vezetője hajnali öt órakor be tud juttatni nekünk reggelit. De arról sem, hogy Pintér Sándor képes kitalálni, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzat jegyzőjével – Kiss Anitával – kíséreljen meg kidobatni bennünket. Azóta egy független jogászcsoport megalapította a Kiss Anita-díjat, melyet az adott évben legnagyobb jogi nonszenszt véghezvivő embernek adományoznak. 2018-ban a Kiss Anita-díjat egyébként Kiss Anita nyerte, aki farkasszemet nézett 15 ellenzéki képviselővel, és felsőbb utasításra, kiforgatta négy sarkából a jogrendszert. Utólag tudtam meg, hogy a Klubrádió egyik betelefonálója azt mondta: ezzel az erővel az V. kerület jegyzője is határozhatna arról, hogy nekünk mennünk kell a Parlamentből, birtokvédelmi eljárásra hivatkozva. Ez nem sokkal azután történt, hogy Gurmai Zita átadta volna a képviselői jogait a táskáinak, hogy szendvicset, vízforralót, és telefontöltőket juttasson be hozzánk – végérvényesen bebiztosítva magának az országgyűlés tündére címet...

Ha már a jogrendszer kifordult magából a nagy birtokvita közepette, miért ne fordult volna ki a posta is? Kunhalmi Ágnes ugyanis tértivevényes levelet kapott a jegyzőtől. Bizonyára kitalálták: nem a lakcímére, hanem az MTVA-székház épületébe. Szerencse, pont az alá a lépcső alá hozta a kézbesítő, ahol Ági éppen veszekedett a biztonsági őrökkel. De, mivel nem írta alá a tértivevényt, a posta úgy döntött, újra kézbesíti a küldeményt. Nem két hét múlva. 5 percen belül.  Nevethetnénk azon, hogy az államigazgatás gépezete kezdett valami ócska kosztümös filmre hasonlítani, de itt már több országgyűlési képviselőt ért fizikai bántalmazás. Az egyiket a lépcsőn rángatták le, a másikat hasra fektették, és a hátára térdeltek.

Közben pedig végignéztük az illiberális állam nélkülözhetetlen tartozékait. Az örömmel szolgálót, a független, saját lábán állót, aki szimpátiája felől biztosít, a lesütött szeműt, azt, akinek csak a pénz kell, vagy azt, aki tudja, hogy az előző rendszerben is élni kellett valahogyan – „most sincs ez másként”, gondolja magában –, de ott voltak azok is, akik megtalálták a módját, hogy láthatatlanul támogassanak bennünket. Az MTVA cseppben a tenger. Az egész rendszer így néz ki, amit a Fidesz épített. Erkölcsösség helyett álszentséggel, biztonság helyett erőszakkal, generációk óta meghajlított gerincű alattvalókkal, és a társadalom mélyéig hatoló befolyással való visszaéléssel.

Hogyan tovább?

Egy valami egészen biztos: bár a rendszer stabilnak mutatja magát, nem különbözik egy korhadt fától: idő kérdése, hogy megreccsenjen, és kidőljön. Nekünk pedig nem feltétlenül az a feladatunk, hogy szokatlan dolgokat csináljunk: az akciók csak eszközök rá, hogy végre mi mozgassuk ki a NER-t az egyensúlyából, ne pedig fordítva. De amennyiben a szervezettségre, koncepcióra, jövő építésére, újjáépítésre nem fordítunk kellő energiát, nem megyünk tovább az úton, melyen egységre leltünk az ellenzéki sokszínűségben, nincs tovább.
ide-jutott-az-ellenzek-a-csajok-a-pulpitus-egyik-oldalan-szelfiznek-758x412.jpgEz a következő lépés. Mert amikor az emberek egyre többen kijönnének az utcára, akkor nekünk is folytatni kell ezt. Ha közintézményben, akkor közintézményben, ha hídon, akkor hídon, ha színpadon, akkor színpadon, ha sípolva, akkor sípolva. Azokért is felelősséggel tartozunk, akiknek nem áll módjukban ezt tenni. A tiltakozáson azonban túlmutat a felelősségünk. Nekünk a köztársaság három testőrét kell újraélesztenünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnefeledd.blog.hu/api/trackback/id/tr3114586376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden ballib bérretteg 2019.01.25. 15:52:48

"A társadalom változásra váró tagjai" baszhatják ha Gyurcsánnyal és az MSZP-vel meg SZDSZ utódokkal összeállnak.

Mert őket a társadalom rohadt nagy többsége jobban utálja a Fidesztől is.

FCUK5 2019.01.25. 16:44:00

Az az igazság, hogy az ország döntött. Akárhogy álltok össze, köszönjük, nem kérjük. Majd egyszer, mikor már mindenki eltűnt a süllyesztőben, akinek bármi köze volt Fletóhoz, akkor majd talán lesz ellenzék. Addig csak csürhe van. Amit pedig az MTVA-nál csináltatok, az nagyon gáz volt, a képviselői igazolvány nem erre van.

rallus 2019.01.25. 17:31:38

Rengeteg fütyülő fog teljesen leamortizálódni a forradalmi ajkak között, mire a korhadt fa megreccsen és kidől....

csakegyvalaszto 2019.01.25. 17:34:45

Kedves Anett!
Igazad van abban:
- Nem rövidtávfutás ami előttetek áll, ha jól csináljátok.
- Rengetegszer bizalmat szavazott a nép az ellenzéknek, holott nem biztos, hogy megérdemeltétek. Meg kell nekünk mutatnotok, hogy rászolgáltok a bizalomra.

Amit hiányolok:
Semmit nem a kályhától indítatok. Pusztán csak akciókból, meg közös tanácskozásból nem juttok előre, pusztán csak lecsillapodnak az indulatok. Fent kell tartani a tüzet, és meg kell mutatnotok a 2022-es válaszások előtt minimum egy évvel, hogy együtt tudtok dolgozni közösen, ki tudtok állítani egy agilis vezetőt valamint hiteles politikusokat, egyszerű, jól megfogalmazott célokat kell meghatározzatok, amik válaszok a társadalom legnagyobb problémáira (és nem annyit, hogy fúj fidesz), egyszóval hogy kormányváltó erők vagytok.

Pontos célok meghatározása:
1. Mi a tervetek ha nyertek, kormányozni szeretnétek az országot 4 évig, vagy addig kormányon lenni közösen, amíg a "három testőrt újraélesztitek" és kiírtok utána egy szabad és igazságos választást?
2. Személy szerint ki miről mondana le az ország érdekében? Lemondanál a képviselői posztról, csak hogy nyerjen az összefogás? Lemondanál a pártodról, a győzelemért? Lemondások nélkül ugyanis nem fog menni.
3. Ha minden párt érdekelt az összefogás iránt, akkor akik az elmúlt 30 évben elhiteltelenedtek, és megélhetési politikusokká váltak, azok hátra tudnak lépni? Ha tisztességes és korrekt közös jelöltek indulnak ellenzéki színekben, csak akkor működhet egy olyan platform, ahol a baloldali pártok a jobbikkal, lmp-vel momentummal együtt közösen egy pártként tud működni. Enélkül szét fog zilálódni az egész, és közösen mentek a levesbe elősegítve egy újabb fidesz 2/3-ot.
Egyedül egyik ellenzéki párt se tudja legyőzni a fideszt, és ha valaki kimarad az összefogásból, azzal azt gyengíti és a fideszt segíti.

Ez már a Ti felelősségetek, elindultatok egy úton, ahonnan nincs már visszaút. Csak közösen tudtok az út végére érni, mivel nincs komoly különbség az értékrendek és a célok között, én egy technológiai pártként való elindulást javasolnám közösen, pl "Rendszerváltás 2022" néven, minimum 1 évvel a választások előtt piacradobva a terméket, nem a kampányidőszakban kapkodva...

szepipiktor 2019.01.25. 18:07:01

Kedves Anett!
(Tiszteletet érdemel máér azért is, mert nem cenzúrázza a véleményeket!)
Önök egyszerűen nem fogják fel a mai magyar realitást.
Már az Önökhöz "húzó" Závecz intézet sem tudja eltitkolni, leplezni a valóságot, a valódi támogatottsági adatokat.
ma nem az a kérdés, hogy a mára a harmadik sorba csúszó komplett ellenzék hogy osztogatja egymás között a százalékokat, hanem az, hogy már a semleges, passzív halmaz utolérte a Fideszt!
Ezt a halmazt a mai ellenzék nem tudja megmozdítani, hiszen döntően az ellenzék ócska tevékenysége miatt duzzadt hatalmasra az "érdektelenek" száma, így bárhogy áll is össze az ellenzék, az a bázis még az 1/3-os támogatottságot sem éri el, pedig ezért ostorozzák a fideszt, hogy 1/3-al 2/3-hoz jutott a parlamentben.
És egyszerűen azt sem fogják fel, hogy hiába fognak kezet egymással, a adott párok szavazói ezzel nem fognak egyetérteni. Nem a szavazónbak kell Önöket követniük, hanem Önöknek kellene a szavazóikra figyalni, azok szavát meghallani.
A jobbikos szavazok garantáltan passzívak közé vagy a fideszhez fognak csapódni, így jó 10%-ot vesztenek közösen.... Eközben a fideszben csalódottak meg nem az ellenzékhez mennek, hanem ők is a passzív halmazt növelik.
Önök legnagyobb hibája, hogy az irodákból terveznek, nem is érdekli Önöket a "nép"!
Miért hiszi, hogy a szavazók elfogadnak egy Kunhalmit? Aki a régi függetlenített KISZ-titkárokat jutattják az eszükbe (ahogy a momentum egésze is...), akiből süt hogy csak az olcsó munka mozgatja.
Önöknek nincs alternatívája a társadalom számára!
Az országban döntően a vidék van többségben, a vidék meg nem liberális, nem neoliberális, nem baloldali, nem a mai divatszekták érdeklik, a kalsszikus családmodellt képviselik, ők, akik közül sokan emlékeznek a padlássöprésekre, a TSZ-esítésre, nem fognak olyanokra szavazni, akik korábban meghurcolátk őket vagy a családjukat. hasonlóan a szülők azért szülnek gyeerekek, hogy azoknak is legyen, Önök fel sem fogják, hogy a többség nem bigott hetro, hanem ez az emberi alapjuk. Nem fognak olyan elveket támogatni, ami ettől megfosztja őket.
Szóval ki kellene mozdulni.
Az emberek közé.
Elmenni vidékre és elsörözgetni a kocsmákban az ottaniakkal.
Megdöbbennének!
Nem fideszes bázisokat találnának, hanem az ellenzék teljes elutasítását.
De sem ezzel nem foglalkozik ma az ellenzék, sem a valódi problémákra nem ad választ.
Oktatás ugyanis nem a CEU! A túlterheltség nem a rendvédelmi dolgozók! A rabszolgatörvény sem a közalkalmazottak... A lakhatás sem a hajléktalanok vagy az egyetemisták albérlete.
Mert ma az ellenzék ezt képviseli.
Szóval ez a mi ma van, se nem esély, se nem múló pillanat.
A mára nullára leértékelődött ellenzék utolsó rángása csupán.
És ezzel sajnos a fideszt betonozták ben 30-50 évre.

eßemfaßom meg áll 2019.01.25. 18:57:12

"Politikusnak lenni hosszú távú projekt. Aki úgy hiszi, itt sprintelni kell, az ezredik méternél elfogy az ereje, és az addig maga mögött hagyottak mind megelőzik majd. Orbánékat elverni maratoni távon lehet, rossz talajviszonyokkal, hóval, sárral, esővel, sérülésekkel, gödrökkel még a célszalag előtt is."

Sikerekben gazdag évtizedeket kívánok.

Populista Pista 2019.01.25. 19:28:19

Saját komfortzónájukban, fényévnyi távolságra a reálszférától élnek az ellenzéki politikusok. Sajnos nem is látnak ki a buborékból. Ezt jelzi az általános sztrájkért pusztába kiáltott felhívásuk.

Kisgyerekek, akik műanyag karddal csapkodva hadvezéresdit játszanak. A gyógyíthatatlan fantaszta Soros bácsi elégedetten tekinthet a kicsi, de lekes csapatra.

eßemfaßom meg áll 2019.01.25. 19:50:53

"Ez az a monolit tömb, amelynek nekiugrottak több ezres tömegek"

itt jelezném, hogy 2010-11 környékén még 50-100ezerben számoltátok a "nekiugró tömeget " szóval ez a mostani "többezres siker" mond el talán legtöbbet az ellenzék lassan évtizedes teljesítményéről.

dare 2019.01.25. 20:05:37

A Hogyan tovább részhez:
Az irány jó, ebben a választási rendszerben csak így lehet legyőzni a Fideszt.
Két tömb, viszont a két tömbnek megkülönböztetően eltérőnek kell lennie egymástól.
Viszont nagyon jól meg lehet adni ennek az ellenzéki tömbnek az identitását, mivel a Fidesz meghirdette az illiberális irányvonalat.
Semmi mást nem kell tenni, csak ennek az alternatíváját kell felmutatnia az egységes ellenzéknek, akik a liberális irányvonat képviselik így (na nem azt a túlhajtottat, ami sok éven keresztül ment) és meg kell fogalmazni azokat az értékeket, amelyekre mind a Jobbik, mind az Mszp rá tud bólintani, a Dk-t pedig korlátozni, mert ők képesek túltolni a biciklit a neoliberalizmusba, ami a Momentumnál is megfigyelhető.
Tehát nem bal a jobboldal ellen, mert ha ez lesz az alternatíva, akkor a Fidesz köszöni szépen, ebben az átrajzolt, győzteskompenzációval megtámogatott rendszerben még egész jól el tud majd muzsikálni még pár évtizedet.
Nem Orbánpártiak az Orbánfóbiások ellen, mert az még nagyobb zsákutca a passzívak miatt.
Viszont egy jól kommunikált szociálliberalizmus, ami szembe tud menni azzal a neokonzervatizmussal, amit a kormány jelenleg képvisel, az már talán elérhet itt egy lassú változást.
Viszont a sok liberális ha nincs egy táborban, akkor nem fogják tudni leváltani ezt a kormányt, azért, mert a másokra felnézni akaró, a mások felett uralkodni szerető emberek győzni fognak mindig felettük, mivel ők nagyon sokan vannak, és ők az egymásra utaltság miatt állandó kapcsolatban vannak egymással, így azt lehet mondani leválthatatlan "szövetséget" alkotnak.
Nem kell Kelet a Nyugat ellen, EU pártiak és EU ellenesek szólamokat pufogtatni, elég annyi, hogy a szociálisan érzékenyebb liberálisok állnak szemben a szociálisan érzéketlenebb, önkényuralmat támogató választókkal szemben.
Ha ezt sikerül megvalósítani, hiteles arcokkal képviseltetni, akkor a Fidesz legyőzhető.
És ami a legfontosabb.
Ezek az egyének nem fognak forradalmat támogatni soha az életben, mivel az ellenkezik az ő eszmeiségükkel.
Nélkülük viszont nem lehet győzelem, már csak azért sem, mert érdekes módon a Fidesz táborát is támogatják ilyen emberek (személyes ismerek nem egyet).
Minden ellenzéki párt aki tudja ezt képviselni HITELESEN, az alakítson egy egységet a Fidesz kormánnyal szemben, és így lehet esély a változásra.
Karlendítés nélkül, vidékiezés nélkül, hívő emberek utálata nélkül, jobboldali embert gyűlölők nélkül, orosz fóbiások nélkül, határon túli magyarok elleni fóbiások nélkül....stb.
Ha csak egyetlenegy fóbiát nem tud magában valaki levetkőzni, annak nincs helye ebben a közösségben, mert annak a fának a gyökere pont abból ered, amely fát ki akarja ő vágni.
Ezt az illiberális fát pedig csak így lehet kivágni.
Ez az ellenzék nagy esélye.
Az ellenzéki sokszínűség legyen valahol egyszínű.
Aki nem tudja ezt az egy színt maximálisan magáévá tenni, annak nincs helye ebben a sokszínűségben.
Ez másképp nem fog működni.

eßemfaßom meg áll 2019.01.25. 20:49:17

@dare: "és meg kell fogalmazni azokat az értékeket, amelyekre mind a Jobbik, mind az Mszp rá tud bólintani,"

azért annak megvan a maga szépsége, hogy az évtizedek óta egymást kommunistázó-nácizó csapatok hirtelen megtalálják a szerelmet és a dunábalőtt nagypapa unokája rászavaz a dunaparti cipőkbe pisáló jelöltre a liberális demokrácia jegyében

dare 2019.01.25. 21:09:40

@eßemfaßom meg áll: Ugye. :D
De akkor is ez az egyetlen járható út a változáshoz.
Abszurd, de aki nem képes átlépni a saját árnyékát, az nem fog tudni változást elérni.
A magyarokat verető és cipőbe pisilő személyek azok mind kuka.

TSandor Toth 2019.01.25. 21:22:43

Leges-legelőször színt kéne vallani az olyan ügyekben mint a "Mi történne ha mi lennénk kormányon az adókkal, a bevándorlással, a nyugdíjjal, a nyugdíjasokkal, a gazdasággal, az EU-hoz fűződő viszonnyal stb-stb. Amíg ezekről nem nyilatkoznak a jelenlegi ellenzékiek addig azt hihetjük, hogy nincs semmi elképzelés vagy, hogy nem szabad elmondani mert akkor nem szavaznak rájuk. Az a módszer nem látszik működőképesnek , hogy addig hülyézik a kormányra szavazó választó polgárokat míg elhiszik, hogy azok, vagy addig skandálják, hogy milyen rossz és szar a fidesz kormány magyarországában élni míg a Fideszre szavazók fel nem vágják az ereiket. Amúgy valóban szükség lenne a váltógazdaságra egy jó ellenzékkel. Azonban amit a fentebbi képeken szereplő "politikusok" kínálnak annál még a 70' es évek kádár korszaka is többet tudott adni. Remélem mindannyian a politika pöcegödrében végzik megadva ezzel a lehetőséget egy felelős és a népéért dolgozni tudó és akaró új ellenzéknek.

simonpali 2019.01.25. 21:30:57

Orbán valóban despota.A ti despotátok, aki nem engedi, hogy normális, történelmi témájú magyar filmek készüljenek, amikben egész véletlenül nem a zsidók uldozéséről van szó különböző történelmi korokban (mint pl Napszállta, Saul fia, 1945). Aki nem engedte, hogy kipucolják végre az MTA-t, az egyetemeket, a bíróságokat stb. Aki elnézi, hogy a Parlamentben bohócot csináljanak belőle és a kormánypárti képviselőkből, ahelyett hogy a házőrséggel tetetne rendet.Igazán jó despotát találtatok magatoknak, kár, hogy veletek meglehetősen puhakezű.

consul 2019.01.25. 22:32:19

Ha csak annyit mondanátok, hogy ugyanazt fogjuk csinálni, mint a Fidesz, de kevesebbet lopunk, akkor már nagyságrendekkel több esélyetek lenne. De még ennyi programot sem vagytok képesek készíteni! Soha nem fogják rátok bízni az országot a választók!

dare 2019.01.25. 23:26:35

@dare: : Az alakítson egységet minden ellenzéki párt az nem azt jelenti, hogy Sneider Tamás Gyurcsány Ferenccel a színpadon együtt eléneklik a Kossuth Lajos azt üzente c. dalt, hanem inkább azt, hogy képesek meghatározni közösen a célt.
A cél a Fidesz leváltása, pontosabban szólva az illiberalizmus felszámolása.
Nem baj az, ha két tömb alakul ki az ellenzéki térfélen (vagy 3), de ha nem tudnak egymással soha az életben megtanulni koordinálni, akkor itt nem lesz változás.
Az egység alatt azt értem elsősorban, hogy mi a fontossági sorrend az ellenzéki pártoknál.
Mert tavaly úgy kb a 20-ik lehetett a Fidesz leváltása, ezt kell az első helyre tenni, és azt a választók meg fogják majd hálálni.
Viszont ha az a cél, hogy a választókat hülyének nézi az összes nagy ellenzéki párt, annak továbbra is Fidesz 2/3 lesz az eredménye.

Populista Pista 2019.01.26. 00:20:02

@dare:
Írjátok ki a zászlóra, hogy két láb rossz négy láb jó, és mindenki érteni fogja kik vagytok.

nyerafidesz 2019.01.26. 05:46:04

Elnézve az ellenzék vezetőit konstatálom, hogy esélyük a következő választáson a zérushoz közelít. Sőt! Azt is világosan érzékelem, hogy ezek az emberek ki nem engedik kezükből a mostani pozíciójukat, tehát a Fidesz nyugodtan hátra dőlhet, mert alakul a 4/5.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 07:01:33

@nyerafidesz: Milyen 4/5? Kevés lesz az. Ha rajtam múlna megkapnátok az 5/5-öt hogy rohadnátok el a geci parlamentetekkel együtt. Hadd legyetek egyedül a tetves parlamentetekben, kiváncsi lennék mit szólna az EU a kommunista egypártrendszeretekhez. Szerintem Eus pénzt egy fillért nem kapnátok tetvek, mehetnétek putyin gazdátokhoz kuncsorogni.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 07:09:29

@szepipiktor: "a passzív halmaz utolérte a Fideszt"
A passzív halmaz mindig több volt a fidesznél, ezt minden felmérés kimutatta. Sajnos ez az ország ilyen, nem érett még meg a demokráciára és a jólétre. Mint a ruszkik, azeriek, kazahok, törökök. Talán majd 100 év múlva. Addig kitartás nyugaton a háromszoros fizetéssel.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 07:31:54

Anettkém ott basztátok el, hogy asszisztáltatok ehhez a rendszerhez, beültetek a saját maguknak kreált parlamentjükbe, a saját magukra tákolt választsukon pedig részt vesztek. Ezt a választási rendszert miért nem tagadjátok meg? Ezt maguknak írták közvetlenül a 2014-es választások előtt. Eddig akkor nyert csak az ellenzék, amikor bojkottálva lett egy fidesz szavazás, a kvótanépszavazáskor. A parlamenti szavazáson is azt kell tenni. Vegyük végig. Ha az ellenzéki szavazók nem mennek el a szavazásra, akkor a választási részvétel kb. 25%-os lesz. Vagyis kb. annyira lecsökken a választott parlament legitimitása. A parlamentben kizárólag csak egy párt képviselői lesznek, 100%al, mint a kádár rendszerben. Onnantól fogva nem beszélhetünk többpárti parlamentről, tehát a demokrácia alapja omlik össze. Szerintetek meddig tűri majd az eu, hogy egy ilyen állam a tagja lehessen? És meddig fogja támogatni a tolvajokat? Az így alakult parlament szerintem nem sokáig húzná. A bojkottot pedig közvetlen a választások előtt pár nappal kell bejelenteni, hogy a fidesz már ne tudjon semmit manipulálni. De ez az egész csak akkor működik, ha minden ellenzéki párt benne van. Ha a parlamenti fizetés meg hiányzik, kérni kell a sorostól az átmeneti időszakra, szerintem egy ilyen nemes célt támogatna dollármilliókkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 07:32:41

Az EP-választás nagy esély az ellenzék hatalmas bukására.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 07:35:40

@dare:

"elég annyi, hogy a szociálisan érzékenyebb liberálisok állnak szemben a szociálisan érzéketlenebb, önkényuralmat támogató választókkal szemben"

S ki fogja elhinni a szociális érzékenységet a ballibeknek, akik szerint:
- alacsony bérek kellenek,
- mindennek idegen tulajdonban kell lennie,
- tisztelegni kell Brüsszelnek.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 07:38:19

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Az utcai politizálást meg lehet folytatni gőzerővel tovább, a parlamenten kívül, akár egy ideiglenes árnyékparlamentet is létre lehet hozni illegalitásban. Ahogy de Gaulle vezette a partizánjait a kollaboráns francia nácikormány ellen. Szerintem annak több értelme lenne, mint a fidesz parlamentjében asszisztálni ahhoz, hogy hülyét csinálnak belőletek. Igaz jó fideszpénzért még azt is vállaljátok, mi?

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 08:14:16

Hallgassatok pöcsöscsöpire :)))))

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 08:30:10

@MAXVAL bircaman közíró: Apád fasza, meg a hozzád hasonlatos fideszbirkák támogatnak önkényuralmat. A fideszférgeken kívül mindenki demokráciában gondolkodik, csak a fidesz agyhalott, agymosott hozzádhasonlatos birkái képzelik azt, hogy csak orbán és rühes tolvajbandája tud kormányozni. Az önkényuralom az az, amikor egy párt azt képzeli hogy csak ő tud kormányozni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a politikai ellenfeleit elnyomja. Ha ne adj isten és lesz egy olyan párt, aki kétharmaddal veri a fideszt(a fidesz által írt választási törvény alapján még az is megtörténhet) akkor itt polgárháború lesz. Mert orbán és bűnbandája megy a dutyiba vagy putyin segge alá, az elvakult, agymosott hívei meg fellázadnak. Ha marad orbán azzal teszi tönkre az országot, ha megbukik meg azzal. A kilenc évnyi orbándúlás után egyszerűen nincs pozitív forgatókönyv. Ezt művelte ez a csuti kretén szeretett hazánkkal.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 08:40:44

@eßemfaßom meg áll: Reméljük hogy a fideszparlamenti bábszínházban, amit jelenleg parlamentnek neveznek 2022-től már csak a fidesz jelöltjei lesznek 20-25%-os társadalmi támogatottsággal, és 3/3-os többséggel. Ez a cél, ezt kell megvalósítani. Az orbánellenes parlamentben, egy másik épületben meg megalakul a nemzeti egységkormány a nemzet összes fideszen kívüli pártjainak, a nemzet többségének és az eu támogatásával.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 08:52:03

@MAXVAL bircaman közíró:
"- alacsony bérek kellenek,
- mindennek idegen tulajdonban kell lennie,
- tisztelegni kell Brüsszelnek."
Ez három pont csak a te elburkolt, agymosott agyadban létezik, a valóság teljesen más. Nem akar senki Brüsszel rabszolgája lenni, de Brüsszel amúgyis leszarja ezt a törpeállamot. Viszont annál inkább nem akar orbán és a helyi kiskirályai rabszolgája lenni. Idegen tulajdon olyan szó nem létezik, csak magántulajdon. Számomra ugyanis mindenki tulajdona idegen, mivel nem az enyém. Az állami tulajdonnal sem rendelkezem, azt orbán és kiskirályai jelenleg is bitorolják, előtte meg kádáré. Az alacsony béreket meg már orbán megteremtette azzal, hogy leértékelte a forintot, és ezt a jövőben sem tervezi másképp.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 09:06:25

Az eu parlamenti szavazásra viszont mindenkinek el kell menni, mert az az egyetlen legális szavazás ma Magyarországon. Azt kell tekinteni csak legálisnak, amiket meg a fidesz magának kutyult, azt meg bojkottálni. Én biztos így teszek, a magyar államot már ma sem tekintem legitimnek az új fideszszarkotmány tákolása óta. Nem tartom be törvényeit, és egy fillér adót sem fizetek nekik. Ha mindenki így tenne, buknának a tolvaj csalók.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 09:06:26

Az eu parlamenti szavazásra viszont mindenkinek el kell menni, mert az az egyetlen legális szavazás ma Magyarországon. Azt kell tekinteni csak legálisnak, amiket meg a fidesz magának kutyult, azt meg bojkottálni. Én biztos így teszek, a magyar államot már ma sem tekintem legitimnek az új fideszszarkotmány tákolása óta. Nem tartom be törvényeit, és egy fillér adót sem fizetek nekik. Ha mindenki így tenne, buknának a tolvaj csalók.

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 09:34:03

Imádnivaló ez az idióta :)

csakegyvalaszto 2019.01.26. 09:41:43

@eßemfaßom meg áll: "azért annak megvan a maga szépsége, hogy az évtizedek óta egymást kommunistázó-nácizó csapatok hirtelen megtalálják a szerelmet és a dunábalőtt nagypapa unokája rászavaz a dunaparti cipőkbe pisáló jelöltre a liberális demokrácia jegyében "

Bizony, meglenne a szépsége annak, ha az elődeik kígyót békát dobáltak egymásra (és megosztották a társadalmat), most sikerülne megújítani a pártjukat, és ténylegesen együttműködniük. Az hiteles lenne, ha ezt nyilvánosan meg tudnák lépni, és felvállalni az egységes ellenzéket. Ehhez elengedhetetlenek lennének a személyi változások is.

@Anett: Az ellenzék politikájának az a legnagyobb baja már sok éve, hogy csak a duma van, azt nem követik tettek. Sikerül minden választás előtt addig topogni egy helyben hangzatos szövegeket pufogtatva, amíg a fidesz köszöni és megnyeri a választást. Fel kell fognotok, hogy a szavak ideje lejárt, tettek kellenek. Ha része akartok lenni egy egységes és felelős ellenzéknek, akkor ehhez tettek és összefogás kell, ténylegesen, nem csak szavakban, nem csak háttéralkukban, hanem kilépve a nyilvánosság elé és olyan program mentén összefogni ami érthetően és érzékelhetően a társadalom legnagyobb problémáit kívánja orvosolni. Minden ellenzéki pártban vannak olyan hiteles politikusok (nem feltétlenül azok akiket Ti gondoltok annak), akik tenni szeretnének a hazájukért, hajlandóak érte DOLGOZNI is és nem csak beszélni a problémákról, hanem azokra megoldást is találnak.
Ideje lenne egységbe tömörülni és egy közösen elfogadott vezetőt választani, elvégre mind demokratikus párt vagytok. Mutassátok meg nekünk hogy milyen Magyarországot szeretnétek, és ha ez hiteles mi el fogjuk hinni, és azért mi is tenni fogunk.
Látszatintézkedéssel mindig egy helyben fogtok maradni és tényleg a Ti hibátok lesz ha engeditek tönkretenni a hazánkat.

TSandor Toth 2019.01.26. 09:47:20

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: hozzá kéne tenni a nicknevedhez az agyatlan seggnyaló jelzőt is mert te pontosan olyan barom vagy mint a Fidesz agyatlanjai csak a másik oldalról. Rájöttem, hogy az ilyen IQ mínuszoknak építik azt a sok stadiont , hogy legyen hol drukkolni ez vagy az ellen. Te az ellenzéknek nyalod a seggét a Fidesznyikok meg a Fidesznek. A szar a szád szélén erősen kiütközik. Jó étvágyat nem kívánok a szarevésedhez mert az látszik, hogy meg vagy győződve arról, hogy finom. Jó időtöltést. Egészségedre!

Netuddki. 2019.01.26. 10:16:50

Kedves Anett!

Remélem elolvasod és jó lenne ha megosztanád a többi un. ellenzéki párt vezetésével is a következőket.

Az ellenzéki pártok egyik legnagyobb hibája, hogy a vezetőik túlságosan belekényelmesedtek a jól fizetett "állásukba". Meg kellene érteni végre, hogy tagok, szimpatizánsok nélkül nem lehet pártpolitikát folytatni. Illetve lehet, olyat ami most is van. Az úgy nem működik, hogy egy párt bedob valami programot, ad-hoc ötletet a köztudatba, aztán mint a sült galambot várja, hogy a birkák kövessék. Minden választóért meg kellene dolgozni, még a legkisebb településen is fenn kellene tartani helyi kapcsolattartót!
Nyilván, ez rengeteg munkát feltételez, de ez már a XXI. század, rengeteg eszköz és lehetőség lenne a megvalósításához. A választók 3/4-e vidéken lakik, tessék őket megszervezni!
A tolvaj fidesz a '90-es évek közepétől kezdte kiépíteni a tömegbázisát, pedig akkor még csak SMS-ben tudtak üzengetni egymásnak. Máig abból élnek, és persze a "tehetetlen" ellenzékből.
Tömegbázisra van szükség. Vagy megcsináljátok ti, vagy megcsinálja más, és akkor eltűntök a fidesszel együtt a politika szemétdombján. Ja, és ne feledjétek, nem minden pénzkérdés, én például külön fizetnék, hogy ez a tolvaj, hazug, megosztó, kártékony fidesz maffia örökre eltűnjön a nyakunkról.

A másik nagy probléma az, hogy olyan ziccereket hagytok ki amitől sokszor a fejemet fogom.
Nemrég, első kézből, a csalás kiötlőjétől bizonyíték került napvilágra, hogy a fidesz a sorosozással gyakorlatilag átbaszta az egész országot, és elcsalta vele a választásokat. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ez nem érte el az ingerküszöbötöket! Egyedül a Gyurcsány pampogott valamit a fideszről ezzel kapcsolatban, aztán a nagy büdös semmi.
Ez pedig egy olyan horderejű ziccer volt, amihez képes az öszödi beszéd gyerekzsúr volt. Azt addig is tudtuk már régen, hogy az orbánék hazudnak, de most végre bizonyíték is lett rá. Mit henteregtek a fideszesek 2006-ban kiragadott mondatok miatt! Annál 10-szer nagyobb tiltakozáshullámot lehetett volna szervezni erre. Persze ehhez nem ártott volna egy tömegbázis is.

A harmadik dolog.
Ma, Magyarországon folyamatosan embereket érnek atrocitások a fidesz által bitorolt hatalom felől, ha a nézeteik nem tetszenek az orbán bandának. Szerintem szinte mindenki tudna olyasvalakit mondani akit azért rúgtak ki a jellemzően állami állásából, mert más párt tagja, szimpatizánsa volt. A hatalom által vegzált állampolgárokról nem is beszélve.
Ezeket a bűncselekményeket nem az önkormányzatok, nem a rendőrség, nem a NAV, nem az ÁSZ követi el, hanem olyan emberek akik ezekben az intézményekben vezető pozíciót töltenek be. Ha a magyar igazságszolgáltatás nem alkalmas arra, hogy a bűncselekményeket elkövető ebereket megbüntesse, eltávolítsa a pozíciójukból, akkor ezt a feladatot az állampolgároknak kell átvenni. Ennek a módját nem ártana kidolgozni. Egy olyan ember se érezze magát biztonságban aki megalkuvásból, haszonlesésből fenntartja az orbán rezsimet és másokat üldöz a más nézetei miatt!
Persze ehhez se ártana a tömegbázis és a többség támogatása.
A másik nagy ziccer, hogy a közpénzből fizetett, fidesz által megszállt média folyamatosan köpköd titeket, össze-vissza hazudozik rólatok. Ez is hihetetlen számomra, hogy mindezt szó nélkül tűritek, és itt most nem az évek múlva lezáruló pereket értem mint reakciót. Amúgy, hogyan vezethet egy pökhendi hírhamisító egy országos lefedettségű televíziót??? Ha az igazságszolgáltatás nem alkalmas az eltávolítására, akkor nyugodtan lehet vegzálni. Az ablakait bedobálni, kiszúrni az autója kerekeit, bármilyen módszert megengedettnek tartok az ilyenek ellen. Csaucseszkuval se sokat szaroztak a románok, azt szeretnétek, hogy odáig jussunk? Akkor legyen B+! De ehhez is meg kellene szervezni az embereket.

Végül. Bűnözők ellen nem lehet törvényes, demokratikus eszközökkel fellépni. Tessék tudomásul venni! Addig amíg még kisebb áldozatok árán véget lehet vetni a tolvaj bűnözők uralmának... :/

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 10:22:38

@csakegyvalaszto: "ha az elődeik kígyót békát dobáltak" nem az elődeik, ők maguk két hónappal ezelőttig stabil ideológia mentén. Nácikkal/komcsikkal nincs közösködés.
Aztán csak összenő ami összetartozik :)

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 10:24:47

@Netuddki.: "fidesz a sorosozással gyakorlatilag átbaszta az egész országot, és elcsalta vele a választásokat."

te se leszel már hülyébb :)

Netuddki. 2019.01.26. 10:29:11

@eßemfaßom meg áll: Aktivitásod alapján nagy probléma lehet a fejedben. Keress inkább egy pszihomókust, a kommentelés helyett! Mindenki jobban jár, hidd el!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 10:30:28

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

Nem elég a termelékenység. Nem szabad növelni a béreket, nincs mögöttük fedezet, Elmegy a tőke. Európa, Európa!

Ismerős?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 10:32:29

@TSandor Toth: Arról sajnos nem én tehetek, hogy még a magyar nyelvet sem érted kreténke. De nem baj orbanisztániul legalább beszélsz, és megérted a führered hívó szavát, aki megmossa egy kicsit a butus agyad, utána pedig 20 centis betonszarkofágot helyez rá, hogy más ne hatoljon bele a kretén fejedbe.

TSandor Toth 2019.01.26. 10:36:52

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Edd tovább a szart szőrös pöcsös köcsög. Nyám-nyám.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 10:47:44

@Netuddki.: Említed itt a tömegbázist. Sajnos az itt maradt emberek milliói(fideszszavazók) az erkölcstelenséget többre becsülik mint a becsületet, s pénzért még az anyjukat is eladják, mert olyan csórók. Erről gondoskodott orbán, hogy ne legyen sok pénzük, így le tudja őket fizetni, ha szükség van rá. Van egy pár milliós agymosott csóringer birkanyája, akiket az orruknál fogva vezetőszáron ráncigál, mint hitler vagy sztálin a híveit. Ez a pár milliós birkanyáj úgy tiszteli a csuti tolvaj királyt, ha csepegtet neki is a lopott milliárdból morzsákat ahogy a viszkist is magasra emelte. Tolvaj az is, és milyen fasza csávó, gondolják. Ezt az agyhalott birkanyájat nagyon nehéz lesz áttéríteni, csak egy súlyos sokk fogja észhez téríteni őket, ahogy hitler híveit. Az becsületescszóból ezek nem értenek, mert agysejtjük a birkáéval azonos. Sajnos.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 10:51:47

@TSandor Toth: Nem eszek én semmilyen szart agyatlanka, jól élek, és a hozzád hasonlatos kreténekkel szórakozom, idegesítem őket itt a fórumon. Akkor érzem magam jól, ha megesz a fene dühödben.

csakegyvalaszto 2019.01.26. 10:55:16

@eßemfaßom meg áll: "nem az elődeik, ők maguk két hónappal ezelőttig stabil ideológia mentén. Nácikkal/komcsikkal nincs közösködés."

Ha feltételezzük, hogy ezek a pártok megújulnak, akkor már nem azok a személyek lesznek a pártok élén, akik egymás ellen hergeltek. Azoknak nincs helyük az összefogás tagjaként, maximum támogathatják. A szememben óriási hozzáadott értékkel járna, ha az ellenzéki pártok ténylegesen békejobbot nyújtanának egymásnak, és megmutatnák, hogy képesek együtt dolgozni egymással.

A Jobbik pl megújult, elmozdult a szélsőjobbról közép felé (sok szélsőjobboldali támogatót elveszítve, de szerintem hosszabb távon lényegesen többet nyert ennél). Az MSZP-n nem látok hasonló folyamatokat. Ha azt feltételezzük, hogy minden párt lépéseket tesz a közép felé, igen hamar találkoznak, de pl az MSZP és DK tele van olyan politikusokkal, akik nemcsak vállalhatatlanok, hanem hiteltelen megélhetési politikusok. Esély az összefogásra akkor van, ha minden jelenlegi ellenzéki párt megújul, elköszönnek a megosztó/hiteltelen politikusoktól, és közös egyszerű és érthető irányvonalak mentén folytatják együtt egy közös vezetővel, közös programmal. Konkrétan nincs más út.

Ha ezt meg tudják csinálni, akkor három dolgot érnek el:
- megmutatják hogy nem csak beszélni, hanem cselekedni is tudnak;
- megmutatják hogy elsősorban magyarok, csak másodsorban jobb/baloldaliak, és elkezdenek egy folyamatot, ami be tudja temetni a társadalomban képződött lövészárkokat;
- ha működőképes közösséget hoznak létre, amit nem rombolnak szét az esetleges belső ellentétek meg is teremtették az igazi alternatívát a fidesszel szemben, egy erős, kormányképes hiteles ellenzéki pártot.

E nélkül nincs miről beszélni, és bármi amit mondanak fingszerűen elszáll a levegőben...

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 10:57:13

@MAXVAL bircaman közíró: Nem ismerős, ilyet nem mondott kormányon senki. Ja de lehet a fidesztévében bayer mondott ilyet, amikor még ellenzékben fosta a szaros fasiszta szövegét és uszított az akkori kormány ellen. Te meg elhitted neki, mivel birka vagy.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 11:07:28

@MAXVAL bircaman közíró: A választási törvényt 2013-ban, a választások előtt jelentősen átírta a maga javára. Ez alapján egy egyéni képviselő akár már 10%-nyi szavazattal is képviselő lehet már az első fordulóban, ha a többi indulónak kevesebbje van egyenként. Így a 10%nyi szavazattal uralkodik a 90%felett a körzetében. Korábban ez nem így volt, csak a szavazatok többségének megszerzésével lehetett valaki képviselő. És ez csak egy aljas húzás a fidesznyik választási csalásból.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 11:07:28

@MAXVAL bircaman közíró: A választási törvényt 2013-ban, a választások előtt jelentősen átírta a maga javára. Ez alapján egy egyéni képviselő akár már 10%-nyi szavazattal is képviselő lehet már az első fordulóban, ha a többi indulónak kevesebbje van egyenként. Így a 10%nyi szavazattal uralkodik a 90%felett a körzetében. Korábban ez nem így volt, csak a szavazatok többségének megszerzésével lehetett valaki képviselő. És ez csak egy aljas húzás a fidesznyik választási csalásból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 11:11:19

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

Ez így van 1993 óta, azóta nem kell 50 %-os részvétel a sikeres választáshoz. De, második fordulóban, 1990-ben sem kellett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 11:12:40

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

"Korábban ez nem így volt, csak a szavazatok többségének megszerzésével lehetett valaki képviselő."

Nem igaz. Második furdolóban egyszerű többség kellett csak, akár 1 szavazatos többség is elég volt.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 11:17:59

@Netuddki.: Ha még csak az aktivitása lenne, nem is lenne gond. Legyen aktív. Azonban a hozzászólásainak a tartalma, értelme kifogásolható. Aki tolvajokat, csalókat, hatalommániás hazudozókat támogat az mondhat bármit, a szavainak nem sok jelentősége van.

nemecsekerno_007 2019.01.26. 11:28:57

Amíg az MSZMP bármelyik utódpártja porondon van, nem fognak rátok szavazni. Mszp, Dk, Párbeszéd... v. az Szdsz bármelyik képviselője. A hozzájuk kapcsolódó észkombájnokról már nem is beszélve: Heller, Lengyel László, Rangos.... etc.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 11:31:04

@MAXVAL bircaman közíró: A jelenlegi rendszerben a szavazatok többsége szertefoszlik, eltűnik. Azért nincs a jelenleg uralkodó fasisztáknak többsége, mert a szavazatok többségét eltüntették ezzel az új szabállyal. A korábbi törvénnyel viszont nem veszett el semmilyen szavazat. Azért én nem lennék nyugodt a fidesz helyében, hogy kisebbségi parlamenttel elnyomom a nemzet többségét. Fosnak is rendesen, ez egyértelműen látszik minden intézkedésükön. A szavazók többségének szavazata ellen kormányozni esztelen kockázatos játék. Meg is lesz majd az eredménye, mert egyre jobban haladunk az elnyomás felé, ami egyszer majd robban.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 11:36:18

@nemecsekerno_007: Kétségtelen, hogy fideszes nem is fog soha szavazni senkire orbánon kívül. Ez egyértelmű. Azok majd egy sokk hatására fognak észhez térni, mint horthy vagy kádár hívei, de akkor már nekik késő lesz. Nem fogom akkor sem sajnálni őket, ahogy most is csak szánalmas csicskáknak tartom őket.

yourmomtits 2019.01.26. 11:37:22

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: borzasztó nagy tévedésben vagy ha azt hiszed, h te bárkit is idegesítesz. inkább szórakoztatod az embereket, oldaltól függetlenül toszkána úr :DDD

TSandor Toth 2019.01.26. 11:42:00

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: én is jól élek és én azokon a faszkalapokon szórakozom amilyen te is vagy. Ugyanis én teszek is azért, hogy jól éljek és ez felhatalmaz engem arra, hogy az egész faszságot ami ma történik magyarországon kívülállóként függetlenül nézhessem. Bőven leszarom az olyan idióták és seggnyalók fejét mint amilyen te is vagy akik beszopják ennek vagy annak a dumáját és drukkerként viselkedve próbálják osztani azt az észt amivel amúgy nem rendelkeznek. Kívánok neked jó sok segget amit kinyalhatsz. Világ seggnyalói egyesüljetek!

csakegyvalaszto 2019.01.26. 11:46:09

@nemecsekerno_007: "Amíg az MSZMP bármelyik utódpártja porondon van, nem fognak rátok szavazni."

Nem a baloldali iránnyal van probléma Magyarországon, hanem azokkal akik képviselik. Ha a mai baloldal nem tud megújulni és szakítani a múlttal (és az azt képviselő személyekkel), akkor egyszer csak el fognak tűnni, ugyanis hiteltelenek.
A mai magyar társadalomban egy hiteles baloldali párt tömegeket tudna megszólítani, ugyanis pont a "célközönségük" van messzemenőkig elnyomva. Elég beszédes, hogy jelenleg (ez az elmúlt évekre is igaz) ebből kb 15%-nyi támogatást se tudnak összesen maguk mögött. Én ezen pl minimum elgondolkodnék!

Mondom ezt úgy, hogy én inkább konzervatív értékrendet képviselek, tehát nekem nem opció a baloldal. Mindazonáltal kerékkötői annak a folyamatnak, ami változást tudna hozni a társadalomban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 11:53:43

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

Mindigis így volt 1990 óta.

Ahol van bejutási küszöb és egyéni körzet, ott a szavazatok nagy része elvész.

Hiszen gondold csak végig: ha van 2 jelölt egy körzetben, szavaz 20 ezer ember, s az egyik éppenhogy nyer, mondjuk 10001 szavazattal, akkor a másik jelöltre leadott 9999 szavazat elvész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 11:57:18

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

"A korábbi törvénnyel viszont nem veszett el semmilyen szavazat. "

Ennek nézz utána, mert nem igaz.

1994:
MSZP 33 % szavazat = 54 % mandátum
Fidesz 7 % szavazat = 5 % mandátum

Jakab.gipsz 2019.01.26. 12:15:53

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

Bizony, bizony 5/5-del mentek a történelem szemét dombjára, már csak azért is, mert semmi szükségünk nincs "szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpik" diktatúrájára.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 13:01:42

@Jakab.gipsz: Milyen diktatúráról beszélsz fideszkretén? Itt diktatúrát a fidesz fog bevezetni mert egyre jobban vállalhatatlanná válik a többség akaratával ellenttes erőszakos kormányzása.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 13:05:43

@MAXVAL bircaman közíró: Az még messze van a kétharmadtól. Koalícióra kellett lépniük és ez így helyes. A fidesz tökeit is úgy kellene szorongatnia egy koalíciós partnernek, ahogy az szdsz tette az exkomcsikkal. A keresztény szarvashullareptető zsótika erre alkalamatlan, mert túl szaros a nyelve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 13:09:36

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

Ha most is lenne több nagy párt, a Fidesz 49 %-a is csak kb. 55 %-ot hozott volna, nem 67-et.

Az eredmény attól is függ, milyen erősek az ellenfelek. Ha az egyik párt 50 %-os, a második legerpsebb meg 20 %-os, akkor az első párt mindig többet fog nyerni.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 13:12:30

@MAXVAL bircaman közíró: Korlátlan hatalom nem volt 33% szavazattal. Azért lesz itt diktatúra, mert a fidesznek korlátlan hatalma van a kutyult választási törvény miatt állandóan. A korlátlan hatalom pedig a fejükbe szállt, s most már semmitől sem riadnak vissza, ha kell a saját törvenyüket megszeg8k, lopnak, csalnak, hazudnak kedvükre, akik meg ez ellen felszólalnak azokat megpróbálják elnyomni. De én előre szóltam, csak nehogy úgy járjatok, hogy visszakapjátok azt amit másnak okoztatok. Általában ez szokott történni. S mivel én magyar vagyok nem dakota, mint a csuti féreg, ezért egy magyar közmondással zárnám: Aki másnak vermet ás, maga esik bele.

nemecsekerno_007 2019.01.26. 13:18:34

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Na az ilyen téves helyzetértékelés miatt tartotok itt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.26. 13:19:31

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi:

Gyenge ellenzék mellett lett kétharmad, nem a választási szabály miatt.

Ha egyesül az egész ellenzék, egy pártban, a Fidesznek nem lenne, csak egyszerű többsége most.

nemecsekerno_007 2019.01.26. 13:22:23

@csakegyvalaszto: Jaja, nekem se a baloldali eszmével van bajom hanem az ex-kommunista képviselőivel, meg az ő fizikai és szellemi és fizikai utódaival. Családi vállalkozásként üzemeltették a szocializmust a rendszerváltás előtt, utána meg a kapitalizmust ugyanígy. Bennünket meg hülyére vettek. Nem ezek fogják leváltani a patást...

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 13:31:52

@MAXVAL bircaman közíró: Hagyjuk a fetételezéseket. Volna..., ha....A fidesz ezzel tartja sakkban a birkáit, meg nem történt dolgokkal riogat, , majd úgy állítja be, hogy ő mentette meg ezektől a kreált faszságaitól az országot. A parlamenti képviselők a tévészékházban be akartak VOLNA törni a stúdióba, HA rengeteg menekült áraszja el majd el Európát, vagy Soros menekültekkel árasztaNÁ el európát stb, stb. Ezek mind csak feltételezések, és annyi közük van a valósághoz, mint az öreganyám tyúkjának a parlamenthez. Kitalálnak valami félelmeteset, amitől a birkáik rettegnek, aztán úgy állítják be a dolgokat hogy ők mentik meg tőle a birkáikat. Semmi bizonyíték sincs semelyikre. De látom te azért elhitted ezeket. Ezért vagy birka.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 13:39:50

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Ilyen korábban is volt a történelemben, hogy igy tartottak birkanyájat sakkban uszítással. Úgy hívták fasizmus. A fidesz ugyanezt a sémát követi, mert mocskos, sunyi, kapzsi aljas férgek. Ráadásul még maffiamódszereket is alkalmaznak megfélemlítéssel, az egzisztencia elvesztésével riogatnak, és lefizetnek embereket az~rt hogy rájuk szavazzanak. A fidesznél mocskosabb kelése már rég volt az országnak. Talán a nyilasok tevékenységhez lehetne hasonlítani, gyilkolászás nélkül.

yourmomtits 2019.01.26. 13:52:01

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: látom nekem már nem is mersz írni, mondjuk nem csodálom, ah múltkor bebuktál a hazudozásaiddal te panelproli

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 13:54:18

@nemecsekerno_007: Kik tartanak, hol? Ne hasonlíts már engem magadhoz. Én nem tartozom egyik akolba vagy nyájba se, mint a hozzád hasonló birkák, akiket egy csuti birkapásztor terelget. Ez, amit ide leírok a saját veleményem egyes számban. Nem akarok választást se nyerni, hatalomban pöffeszkedésre se vágyom, mint a csuti zsírdisznó, és vagyonom is annyi, hogy nekem bőven elég. Nem függök senkitől, a hosszú életemben megteremtettem magamnak ~s családomnak a létbiztonságot, így azt teszek és azt mondok és írok, amit akarok, ellentétben veletek, fideszrabszolgákkal. Viszont a csuti zsírdisznó helyében nem vigyorognék, mert ami vagyonokat most csalással összelopkodott a családjának és a strómanjának, azt a nép bizony vissza fogja egyszer tőlük venni. Ez a dolgok rendje, és zárszóra jöjjön csuti dakota közmondás helyett egy magyar csöpi közmondás: Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 13:56:21

@yourmomtits: Miért, mire kéne válaszolnom? Írtam egy csomót, osszátok el!

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 14:00:39

@yourmomtits: No látom, szórakoztatok. No jó, akkor már megérte! Szórakoztatok, idegesítek egy kutya. Egyébként itt Toscanaban igen jó idő van plusz 10 fok. Épp süttetem a hasam, míg írok, ellentétben veletek, akiknek a minusz tízben rohad le az ujjatok izülete.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 14:22:24

@yourmomtits: Látom te is szereted a csöcsöket, az anyád csöcsét kifejezetten. Már a korod okán is gondolom csecsszopókám. A csuti makkját is így szereted szopogatni, szívogatni? De miért nem magyar nicked van kokárdával az átszúrt csöcsbimbódon?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.26. 14:28:13

@TSandor Toth: Érdekes arról olvasni, hogy független vagy. Akkor mi a vérvörös híg fosért véded annyira a führered, függetlenkém. A független nem áll egyik oldalon sem, ahogy én. Én támadom orbáncot, viszont nem védem az ellenzéket.

TSandor Toth 2019.01.26. 15:06:21

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Ki beszélt itt Orbánról? Egyszerűen csak arról van szó, hogy nem nézem ki ebből a fentebbi fényképeken pöffeszkedő balfaszokból-balpicsákból, hogy többet tudnának nyújtani a magyar embereknek. Ne felejtsük el, hogy a választást mindig megnyerik valakik. A kérdés csak az, hogy Mi köztük leszünk-e? Ráadásul még az is elő fordulhat, hogy rosszabbul járunk! Az is érdekes, hogy Bősz(me) Anett a blog szerzője sem nyilatkozik arról, hogy milyen változtatásokat lépnének meg ha kormányra kerülnének. Adó, gazdaság, multik, rezsi díjak, honvédelem, környezetvédelem, energia politika, nyugdíj, bevándorlás stb, stb. mind olyan kérdések amikre konkrét válaszokat kéne adni az ellenzéknek de valamiért nem hajlandóak rá. Gyanítom elképzelésük sincs, de ha van is abba belebuknának. Ja, hogy visszaállítanák a demokráciát ezt a szlogent csak a teljesen hülyék szopják be. Az O1G nem program. Kulturált ember ilyet nem mond. Az ellenzéki politikus ezek szerint nem az. Tessék bedobni egy programot a köztudatba, legyenek róla viták, alakuljon ki egy kivitelezhető doktrína az élet minden területéről és ha az megállja a helyét lehet szó választásokról. Azonban ha nem így történik, hanem O1G tüntikézéssel, csak az idejüket pazarolják az emberek az ilyen szardarabokra.

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 17:46:16

@csakegyvalaszto: "Ha feltételezzük, hogy ezek a pártok megújulnak,"

Ha feltételezzük, hogy a jövőheti lottóötöst megnyerem...

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 17:48:07

@Netuddki.: Köszönöm Bagoly a fejméretvéleményezést.

Tisztelettel: Veréb

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 17:57:14

Kivánok az Egyesült Ellenzéknek sok netuddkiapöcsöscsöpi minűségű támogató kommentelőt, előre a fidesz4/3-ért :)

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 18:08:15

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: "Korlátlan hatalom nem volt 33% szavazattal." 1994-ban az mszpszdsz kormány a választopolgárok 35%-nak szavazatával 72%-os többséget kapott. ez kicsit nagyobb torzítás mint a 2014-es fideszes eredmény
süti beállítások módosítása