Szabad Ne Feledd

Szabad Ne Feledd

Fülöp Zoltán: Cölöpök és bakancsok II.

avagy a vidéki (!) Jobbik és az ellenzék

2019. április 03. - Fülöp Zoltán dr.

Miközben az országos Jobbik vezetéssel kapcsolatos dilemmákat ismerjük, a vidéki Jobbik megítélése lehet-e más?

colopmocsar.jpg

Általában elmondható, hogy a vidéki (értsd, hogy elsősorban nem országos vezetők) Jobbikosok inkább vállalhatóak? Mondhatnánk csípőből, hogy ez ugyanaz az ördög. Ugyanolyan homofóbok, kirekesztőek, rasszisták, mint egyes országosan ismert tagjaik. Ráadásul, amíg a központ nem határolódik el a Sermer Ádám által írtak mentén, addig ne is beszéljünk velük? Mondhatjuk, mintegy kibúvóként, hogy ügyek mentén ott is lehet együtt dolgozni, ezzel persze úgyanúgy politikai billogot teszünk rájuk.

Amikor az MSZMP átalakult (sic!) MSZP-vé, sokan nem léptek be sem az utód pártba sem máshova és tudtunk amellett érvelni és dönteni, hogy a közel 800 ezer párttag nem mindegyike volt politikai elnyomó, politikai döntnök etc. Tudtuk azt is, hogy vannak köztük jóemberek és hóhérok is, mégsem vettük őket egy kalap alá. Ezt a mércét megérdemlik a Jobbik tagok és az aktív szimpatizánsok is. (A Jobbik szavazóiról már nem is beszélnék…) Ha egy Jobbikba szerveződött közösség nem uszított nyíltan vagy burkoltan, nem volt kirekesztő és sorolhatnám, akkor azt a közösséget ne bélyegezzük meg csak azért, mert nem tudunk azonosulni a jelképeikkel, a túlfűtött érzelmeikkel. Ezen közösségnek még lehet a központi érzelmi preferenciája a magyarságtudat, fájhat Trianon. Ezek a túlfűtött érzelmek, ha nem is jellemzőek ránk, de érthetőek és megérthetőek. Ebből ne következik semmiféle általánosítás. Amennyiben ugyanennek a közösségnek van olyan politikai vezetője illetve helyi arca, jelöltje, aki nem lengette a karját, nem mondott és tett vállalhatatlan és elfogadhatatlan kijelentéseket, akkor őt akár támogathatná is a demokratikus ellenzék? Ezt elsősorban és a legkönnyebben helyben lehet eldönteni. Értem én, hogy a legegyszerűbb billogot tenni mindenkire, aztán mehetnek isten hírével, a kérdést sikeresen leegyszerűsítettük fekete-fehérre. Ez azt is eredményezheti, hogy a Jobbikkal szimpatizálókat vagy átlökjük a Mi hazánk nevű új náci formáció vagy a szélsőjobbra sodródott Fidesz oldalára. A finomhangolásra már senki nem lesz fogékony. A demokratizálódást tovább segítheti az ellenzék, vagy a konfrontáció felé görgetheti a politikai hangulatot.

Én még emlékszem a liberális Fideszre, ahol Kövér László egyik írásában (Hege talán még őriz erről nyomtatott példányt is a Fidesz Hírekből) arról elmélkedett, hogy vannak vörös macskák, szürke macskák, de attól még macskák. (Értsd reform szocialisták, munkásőrök, Hazafias Népfront etc.) Így terelte politikailag egy célkeresztbe az akkori hatalom képviselőit és holdudvarát. Értem ma is azt, hogy az akkori döntések meghozatalához azt kellett látni és láttatni, hogy ezek ugyanazok. Ezután a Fideszben feltűnt Pozsgay Imre és sok-sok más volt kommunista. Eközben harcos antikommunista téziseket toltak az arcunkba s lett egy új politikai szemlélet, mely szerint az én kommunistám nem kommunista, a te kommunistád az bizony kommunista. S most minő meglepetés, arról elmélkednek, hogy az ellenzék összeállt a “nácikkal”. Miközben beolvasztotta a szélsőjobb prominens arcait, miközben szalon képesnek mutatja a Toroczkai által vezetett echte náci pártot. Szóval ismét épp átvágnak minket, ha hagyjuk.

A Jobbiknak bőven van mit újra értelmeznie és ha szükséges elhatárolódnia mint személyekben, mint régebbi mondanivalójában, ha megteszi, akkor a cölöpök mentén halad. A vidéki Jobbik helyzete egy kicsit talán könnyebb, a helyiek tudják, hogy ki mit mondott még akár tegnap is, s tudják, hogy ki a vállalható és ki nem. S ha kiderül, hogy esetleg tévedtek, akár még a pártok központjai is beleszólhatnak a döntésbe.

A következő egy vagy két évben a Jobbiknak meg kell válaszolnia, hogy ezen cölöpök mentén fog haladni, vagy más úton, de akkor a demokratikus ellenzék szemében továbbra is páriák lesznek és minden okuk meg is lesz rá. A közelgő uniós választáson a külön listákon induló ellenzék meg fogja kapni azt a remélhetőleg utolsó pofont, ami után világossá fog válni, hogy a centrális erőtérnek hívott politikai inkubátorból csak egységben tud kilépni a való világba.

Mondom újra Liberálisok és ellenzék! Ideje lenne letűzni a cölöpöket!

Fülöp Zoltán (Békéscsaba)

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnefeledd.blog.hu/api/trackback/id/tr8414737611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2019.04.04. 10:12:42

Nem lehet, max a divatjobbikosok esetében.
Az igazi nemzeti radikális "ősjobbikosnak" kifordul a bele a sneider, gyöngyösi, mirkóczky, jákobpetya fémjelezte gyurcsányvalagnyaló bagázstól...

bontottcsirke 2019.04.04. 10:13:44

Bajszos macskák is vannak. Ja, nem azok patkányok.

Ad Dio 2019.04.04. 10:46:33

Most azért nagyon-nagyon visszaüt az, hogy éveken át mindenki tetszés szerint náci lett ha azt a ballib agytröszt rámondta...

Sebaj. A baloldalnak pillanatnyilag nincs más lehetősége, mint összebútorozni a jobbikkal. Nem volna persze baj, ha a programok szintjén is lenne némi hajlandóság az egyeztetésre, mert pillanatnyilag a dolog úgy néz ki, hogy a támogatás meg a szavazat az jöhet jobbról, de azért a programot a baloldal adja.

Nem hiszem, hogy a jobbikosok annyira hülyék lennének, hogy ezt nem veszik észre.

ulpius66 2019.04.04. 11:20:54

Az egész JOBBIK "néppártosodása", hogy ne mondjam "cukisodása" egy fokkal talán hitelesebb lehetne, ha az irányváltás személyi változásokkal párosulna......

Sneider, Gyöngyössy, Mirkóczky és sokan másoknak talán vissza kéne vonulniuk vagy kilépni a JOBBIK-ból.

Mert mégse annyira hiteles a "cukisodás" attól, aki tegnap még a cigányok szegregációját vagy a zsidók listázását követelte, ma meg hívő "néppártivá" vált....

Egyebekben meg a JOBBIK úgy veri szét magát, ahogy akarja!

Egy éve a JOBBIK listán 20%-ot kapott!

Kíváncsi vagyok most májusban hány százalékot fog.........mennyit is ért a cukisodás....

arabok balrol 2019.04.04. 12:25:59

Mar nincs szukseg jobbikra. Ennel ugyanis, nincs feljebb.

citrix 2019.04.04. 12:32:50

Az ellenségem ellensége a barátom. Nem is tetszik a fidesznek a sztori, a nemzeti propagandagyár megtesz minden tőle telhetőt az "összefogás" ellen.

Duplaxiii 2019.04.04. 12:45:12

Véleményem szerint a Jobbik megítélését más irányból kellene kezdeni.
Ugye Orbán hozta őket létre, hogy a jobbközép polgári vonalat lefedjék (mert ez lenne a hazai többség!) és amikor már ők pozícionálták magukat jobbra, a Jobbikot kitolták a szélsőjobb pozícióba. Akkor kerültek bele a szésőségeseke is.
Később - a közelmúltban a Fidesz átvándorolt a szélsőbal pozícióba, a Jobbik meg elindult vissza, középfelé, előbb a nácikkal, majd azok nélkül.
De én is azért nem szavaznék rájuk, mert a náciszag érződik rajtuk, ahhoz még fiatal a párt, hogy el is higgyem, nem csak taktikáznak.
A msáik, meg a felvetett vidéki alap.
Igen, nem volt minden MSZMP-s galád, de vidéken nem is voltak többségben, ott rákosiék elég sok galádságot tettek, amit Kádárék sem tudtak megszüntetni.
Ott nem lehet a liberális meg a balos eszmékkel tömegeket megmozdítani.
Van a populista - rántotthúsos - Fidesz, meg az alap nézeteknek megfelelő Jobbik.
Ha a Jobbik nem lenne náciszagú, akkor ma ők kormányzonának 2/3-al, mert a vidék akkor őket választotta volna!
Ez ellen nem tud egyik ellenzéki prát sem tenni, mert az ő programjaik meg a vidéki emberekkel nem egyeztethető össze.
Így ma marad a fideszes tarolás, mert a főváros és pár nagyobb település kevés az ellenzéknek.

arabok balrol 2019.04.04. 12:47:46

@Duplaxiii: Ha lenne rajtuk naciszag, meggondolnam, de a budos ballipsikkel ossszeallni, na az megbocsathatatlan!

muuu ha ha ha

ulpius66 2019.04.04. 13:31:55

@citrix:
A ballibsik (most már a JOBBIK-kal kiegészülve) erről az "összefogásról" álmodoznak 2011 óta!

Emlékszel?

"Egymillióan a magyar sajtószabadság ellen"+Milla+Együtt...... aztán meg soha nem fogtak össze!!!!!

Sőt!

Kivált az MSZP-ből a DK az LMP meg Isten tudja hányszor esett már szét.....

Én egyebekben sok sikert kívánok a minimum hatpárti (JOBBIK, MSZP, DK, LMP, Momentum, Liberálisok és egyéb aberráltak) összefogásához!

Aztán, ha nyernek, kíváncsi vagyok, hogy mit fognak csinálni?
(mán azon kívül, hogy vesszen a mocskos Fidesz.....)

citrix 2019.04.04. 13:49:22

@ulpius66: Hogy mit csinál(nának) ha bukik a fidesz? Honnan tudjam, nem vagyok jövőbe látó. Tippelni felesleges mert ugye Orbán is volt KISZ titkár, liberális, illiberális, az oroszok kifüstölője majd ismét ide invitálója és még ki tudja mi lesz. Egy viszont biztos: semmi se tart örökké, a fidesz pártállami rendszerének bebetonozottsága sem.

tireless treehugger 2019.04.04. 17:44:17

Probléma nem a politikusokkal van hanem az emberekkel.

Jobbikkal vagy nélkülük?, ugyanaz.
süti beállítások módosítása