Szabad Ne Feledd

Szabad Ne Feledd

Chladek Tibor: Az elnémult frekvencia a diktatúra csendje

2019. február 08. - chladektibor
Ma a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság döntése nyomán - a NER-nek nevezett rendszerre jellemző botrányos körülmények között - megszűnt a Music FM.


Én csak Konrád György regényeiből tudom, mekkora kihívás volt nyugati rádió adást hallgatni a második világháború alatt, a padláson elbújtatott rádiókészülékeken - halkan csak, hogy a nyilas érzelmű szomszéd ne vitesse el azonnal a hallgatóságot.

Azt pedig csak Édesapám visszaemlékezéseiből tudhatom, hogy nagy vagányság volt a Szabad Európát hallgatni, a szabad nyugati világ rezgését visszhangzó rock 'n' roll tüzes ritmusára engedni dobogni a szívet, miközben a hétköznapokban évtizedeken át a szocialista Magyar Népköztársaság eszmeiségének zúgtak a tapsok, olyan kezek által, akik utána szemrebbenés nélkül tapsoltak a ma is élő Orbán-rendszernek - ideértve a néhai Pozsgay Imrét vagy a ma is a Fidesz-kormánynak dolgozó Szili Katalint.

Kérlek Benneteket, hallgassátok meg, hogyan búcsúzott könnyektől elcsukló hangon a hallgatóktól Kiss Anikó, a Music FM program- és vezérigazgatója. Ebben minden benne van.

Némán pergő könnyek között keressük az igaz szavakat mindarra, ami kimondhatatlan. Megint szegényebbek lettünk, egyre nagyobb a csend a rádiófrekvenciákon épp úgy, mint az egész országban. Pont úgy mint nagyapáink, apáink idejében. Közénk fészkeli magát a közpénzből etetett állami akarat, amely elvárja, hogy néma csendben hallgassunk, és közben ne hallgassunk semmit ami nem a hatalom akarata szerint való. 

Farsangját ünnepli most a hatalom, tort ülve a sajtószabadság leszúrt teteme felett. De ne feledjük, minden farsang lezárásaképpen a böjt következik, és a szabad médiákat elhallgatatóknak, az országunkat az ötvenes éveket idéző cenzúra világába visszahajszolókat a böjt után nem várja húsvét, a feltámadás ünnepe - még akkor sem, ha az egykori Karmelita kolostorba költöző református (tehát protestáns) vallású miniszterelnök új hodályát karmelita szerzetes szentelte fel - ami már önmagában akkora kognitív disszonancia, hogy a fal adja a második pofont mindazoknak, akik az első pofonnal felérő önellentmondást felismerik.

Van egy maholnap tíz hónapos kisfiam. Egy áldott és szerencsés, boldog jövőt szeretnék megálmodni neki. Elsősorban őmiatta, de vele együtt minden magyar állampolgárnak szeretnék remélni egy szebb, cenzúra nélküli holnapot. Ezért is fáj, hogy ma a Music FM elhallgatott.
Chladek Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnefeledd.blog.hu/api/trackback/id/tr3814616072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása