Szabad Ne Feledd

Szabad Ne Feledd

Sermer Ádám: Jól fizető pórázok, ellenzéki fékek

2019. február 26. - Sermer Ádám

papirfecnik.jpg

Sokszor hallani azt a dilemmát, hogy demokratáknak mennyire szabad az Országházon belül politizálni. Bizonyos logika mentén felmerül, hogy akár a parlamenti mandátumokat sem kellene használni, ki kellene jönni az utcára politizálni. Amellett, hogy mélyen egyetértek az utcai aktivitás szükségességével, nem gondolom, hogy ez kizárná a törvényhozás legmagasabb szintjén való aktív ellenállást, sőt. A parlamenti mandátumok használatát nem csak lehetőségnek, de kötelességnek is tartom a demokratikus ellenzéki képviselők részéről mindaddig, amíg nem uralkodnak polgárháborús állapotok hazánkban. Remélem, sosem lesz ilyen, ami viszont azt is jelenti, hogy demokratikus eszközökkel kell változást elérnünk, tehát a Parlament falain belül is számtalan fontos feladat vár ránk.

A Fidesz minden rendszert úgy alakít ki a pártpolitika szintjén, hogy amennyire lehetséges, rövid pórázon tarthasson mindenkit, aki mást képvisel, mint az állampárt. Erről szól az ÁSZ működése Domokos László vezetésével, vagy Kövér László arcátlan büntetései az ülésteremben, de erről szól az újonnan létrehozott fideszes közigazgatási bírósági rendszer is teljes egészében.

Lenne azonban lehetőség arra is, hogy az ellenzék úgy hagyja magára az állampártot a színjátékában, hogy közben a szavazópolgárok támogatásából eredő képviseletnek sem fordít hátat. Azt, hogy valaki parlamenti képviselővé válik, kizárólag a szavazók bizalmának köszönheti. Ahhoz, hogy érdemi munkát fejthessen ki egy parlamenti képviselő - kiemelten a szakterületéhez fűződő tevékenységben, fontos, hogy egy parlamenti bizottság munkájában is vegyen részt. Ez idáig rendben is van.

Viszont minden pozíció és juttatás, ami ezen felül az állampárt kegyeiből következik, csupán egyfajta póráz, amit minden érintett ellenzéki képviselő önkéntesen húz a nyakára. Meggyőződésem, hogy az érdemi ellenzéki munkához sem parlamenti alelnöki pozíciók, sem jegyzői pozíciók, sem bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók betöltése nem szükséges. Amellett, hogy nem szükségesek az ellenzéki munkához, erős öncenzúrát is eredményeznek a mindennapok során, hiszen az ilyen titulusok komoly többlet-juttatásokat jelentenek, de kizárólag fideszes többség által jóváhagyható, és elvehető tisztségekről beszélünk. Ezeket már nem a szavazók, hanem a fideszes többség adja, és bármikor el is veheti, ha úgy tartja jónak.

Természetes emberi tulajdonság, hogy mindenki próbálja megóvni a bevételeit, de ha ez olyan áron történhet, hogy inkább nem fejtem ki a tőlem telhető maximális ellenállást a kétharmados állampárttal szemben, csak hogy maradjon érintetlenül minden juttatásom, akkor az egész ellenzékiségnek semmi értelme.  Ha hitelességre törekszünk, akkor amellett, hogy egyszerű taktikai politizáláson túl végre tartalmi alapokról kell kezdjük a munkát, le is kell dobja mindenki a láncait. Szépen mindenki kapcsolja ki a nyakörvét, és adja vissza az állampártnak!

A demokrata parlamenti képviselők maradjanak képviselők, dolgozzanak egy-egy bizottságban keményen, de minden más titulust engedjenek el! Lehet, most kicsit fájó lépésnek tűnik ez, de bízzanak a szavazókban, meg fogják hálálni. A kérdés a szokásos: továbbra is mindenki saját magának, és rokonainak politizál csupán, vagy bebizonyítjuk, hogy a szavazók, a polgárok érdekei még fontosabbak...

Szerintem szabaduljunk meg azoktól a jól fizető pórázoktól!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnefeledd.blog.hu/api/trackback/id/tr3614655037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.02.27. 16:19:19

Érdekes, hogy amikor a "demokraták" épp hatalmon voltak, mennyire elítélték ha valaki az utcára viszi a politizálást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.27. 16:51:27

Jó hír, hogy a 10-tagú Liberális Párt ezentúl bojkottál. Van egy kis gond: nincs mit.

szepipiktor 2019.02.27. 16:52:57

Elég durva kamuzás, hogy összemosod az állampolgárokat az ellenzéki pártokkal.
Jóérzésű állampolgár ugyanis ugyanúgy elhatárolódik a momentum-hátterű ordenáré biankáktól, mint a közpénzből hosszú évelk óta semmit sem dolgozó poltikusokatól, és hánynom kell, hogy az ellenzékiek már csak ostoba magamutogató harakirikre képesek.
Tudod majd ha egy ellenzéki párt letesz az asztalra egy értelmes programot, alternatívát, tervet a társadalom valós problémáira - aza nem a ceu-ra, az mta-ra vagy más propagandadologra -, akkor beszélhetünk...
.
Ez meg, minden csak nem demokratikus goldolkodás:
"...ki kellene jönni az utcára politizálni. Amellett, hogy mélyen egyetértek az utcai aktivitás szükségességével, nem gondolom, hogy ez kizárná a törvényhozás legmagasabb szintjén való aktív ellenállást, sőt."
.
Nem, barátom, amit szeretnél, az a ma már általánosan tettenérhető aktivista szemlélet, a neomarxista, bolsevikalapú ifjúkommunista gondolkodás!
Ha nem akar mindekt a többség, akkor irány az utca, irány a harc!
Koromnál fogva ezt már láttam tapasztaltam, ugye a kisz, az mszmp, az aditprop, a munkásőrség, a bm-es besúgóhálózat...
Ismerjük a történemet, hogyan kell erőszakkal, ideológiai alapokon - külföldi segítséggel!!! - megdönteni egy nép választásának eredményét.
Ma ez van, Trump győzőtt, mire Tokióban félmeztelen leszbikus aktivisták tüntettek az ameerikai új választásért.
Itt is ha nem tud az ellenzék a többségnek alternatívát mutatni, akkor irány az utca, irány a harc.
És miért kellene azokat támogatni, akik a viselkedésükkel lealacsonyodnak a köteleslaci és a sok fideszes szócső szintjére? Ezzel akar az ellenzék szavazatot?
Az emberek utálják ez, de majd ugyanolyanokra szavaznak? Ja, persze!
Nem kell ma már forradalom, főleg olyan nem, amit ismét külföldről támogatnak, segítenek, csak ma nem a piros telefonos forródrónon, hanem a facebookon...

Jakab.gipsz 2019.02.27. 19:29:09

A káosz csináláson kívül, a "rend" csináláshoz is kellene érteni.

A komcsik rend csinálását megtapasztaltuk, túl sok a hasonlóság a napjainkba szajkózott neomarxista európaiság értékeivel.

Weißkopf 2019.02.27. 21:55:51

"a fideszes többség adja, és bármikor el is veheti, ha úgy tartja jónak." Ja, láttuk nemrég Demeter Márta esetében. Miért is találták őt nemzetbiztonsági kockázatnak?

nyerafidesz 2019.02.28. 05:06:21

Tehát jól értettem, hogy az ellenzéki politizálás a taktikázás lenne, valamint a nyílt ellenállás?
Mert jól értettem. Ezért az ellenzéknek nevezett Nagy Taktikusok vakon szavaznak le minden javaslatot, mely nem a "demokratáktól" ered. Ezzel meg ugye az a baj, hogy csak azt a választó akaratot elégítik ki, amelyik zsigeri gyűlölettel gondol a kormányra.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.28. 06:50:32

Barmelyik ellenzekit ingyen megszabaditom a szenvedeseitol!

luis5 2019.02.28. 08:30:59

Ellenzék! Mondjátok le a bizottsági funkciókról es a maradékból utaljatok SA-nak. De ha ha nem mondtok le róla csak utaltok ugy is jo lesz...

jajdehülyevagyok 2019.02.28. 08:51:41

Amíg az ellenzéki politikai viselkedés óvodás szinten van, addig csak a hasonló gondolkodásúak veszik őket komolyan.

2019.02.28. 11:48:50

"amennyire lehetséges, rövid pórázon tarthasson mindenkit, aki mást képvisel, mint az állampárt" Nem csak a másokat. Mindenkit, még a sajátjait is. Botorság lenne azt hinni, hogy az egységsugarú fideszképviselő meggyőződésből szavaz meg minden hülyeséget. , Ott is, mint ahogy a "független" intézményeknél is rövid ám az a póráz. Csak nem tudjuk, milyen anyagból készült..
süti beállítások módosítása